• Link został skopiowany

Siostra Anastazja zaskoczyła przetworami. Zamknęła te słodkie owoce i zalała je octem. Na zimę jak znalazł

Lato to okres w roku, w którym staramy się robić jak najwięcej przetworów. Dzięki temu mamy pewność, że zimą będziemy mogli wrócić do pysznych i aromatycznych warzyw i owoców. Wykonując recepturę siostry Anastazji również możemy się spodziewać, że to, co z niej wyjdzie jest naprawdę smaczne. Mało kto właśnie tak wykorzystuje ten owoc.
Słodki owoc w octowej zalewie - przepis na śliwki od siostry Anastazji
Fot. Shutterstock
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Śliwki w aromatycznej i charakterystycznej zalewie z octu pasują jako dodatek do sałatek, mięs, pasztetu, a także ciast i deserów. Kiedyś wiele babć decydowało się na ich wykonanie, dziś mało kto pamięta o tym przysmaku. Aby wykonać je tegorocznego lata, przypominamy ich przepis przypominać. Jest on niezawodny i prosty, a po spróbowaniu owoców, nie będziesz mógł się od nich oderwać.

Jakie śliwki wybrać?

Gatunków śliwek jest wiele. Możemy wyróżnić śliwki mirabelki, lubaszka, renklody, jednak najbardziej popularna na rynku jest odmiana węgierek. To właśnie ona najbardziej pasuje do zalewy zrobionej z octu. Węgierki mają jajowaty kształt, są średniej wielkości, a ich kolor jest ciemnofioletowy. Miąższ jest za to soczysty, pełen soku, ale lekko cierpki.

Aby śliwki w occie wyszły najlepiej, przy zakupie lub ich zbieraniu wybierz te, które są lekko twardawe, nie mają żadnych uszkodzeń i są nie do końca dojrzałe. Zbyt miękkie owoce sprawdzą się lepiej w powidłach i kompotach.

Przepis na śliwki w occie siostry Anastazji

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • 3/4 szklanki octu 10%,
  • 800 ml wody,
  • 220 g cukru,
  • 10 goździków,
  • laska wanilii,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Śliwki dokładnie umyj, następnie przetnij na pół i usuń z nich pestki.
  2. Upewnij się, że słoiki są umyte, wyparzone i wysuszone. Sprawdź także, czy posiadasz do nich pasujące zakrętki. Do tak przygotowanych naczyń ciasno poukładaj połówki owoców.
  3. Teraz czas na przygotowanie zalewy. Do garnka wlej wodę oraz wsyp cukier. Całość zagotuj na średnim ogniu i dokładnie mieszaj, do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie wlej ocet, wrzuć goździki, cynamon i laskę wanilii. Wymieszaj i pozostaw na ogniu na około 5 minut.
  4. Po tym czasie zalewę przelej do słoików, w których ułożone są śliwki. Naczynia szczelnie zamknij, a następnie ułóż w garnku, w którym na nie znajdują się czyste ścierki. Słoiki zalej wodą do 3/4 ich wysokości i gotuj przez następne 10 minut.
  5. Tak przygotowane przetwory ostrożnie wyjmij z garnka i odwróć do góry dnem. Pozostaw do wystudzenia, przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: