Pasztety warzywne stają się coraz popularniejszymi przekąskami. Nic dziwnego, ponieważ są mniej kaloryczne od tych mięsnych, a potrafią smakować równie dobrze, a nawet lepiej. Jak zrobić pasztet z cukinii w domu? Podpowiadamy, o czym nie można zapomnieć. Przygotuj go z tego przepisu, a na pewno wyjdzie idealnie.
Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański
Przepis na pasztet z cukinii. Zadbaj o bukiet różnorodnych warzyw, a będzie jeszcze lepszy
Sekretem smaku pasztetu z cukinii są liczne warzywa i przyprawy. Cukinia jest warzywem, które nieodpowiednio przyprawione będzie mdłe w smaku. Warto więc zadbać o to wcześniej, by nie musieć na przykład dosalać pasztetu na talerzu. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 5 szklanek startej cukinii (odsączonej z wody),
- pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej,
- 2 jajka,
- cebula,
- kawałek selera,
- szklanka tartej marchewki,
- 4-5 ząbków czosnku,
- pół szklanki oleju roślinnego,
- tymianek, natka pietruszki,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka.
Pasztet z cukinii - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i odstaw do odsączenia. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Podobnie postąp ze startą na grubych oczkach marchewką i selerem.
- Dodaj ząbki czosnku - możesz też przecisnąć je przez praskę. Podduś wszystko na patelni i nie zapomnij o przyprawach.
- Cukinię połącz z dodatkowymi składnikami, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj kaszę mannę lub bułkę tartą.
- Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę i dodaj do masy na pasztet z cukinii.
- Wymieszaj wszystko z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj pół szklanki oleju, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Przełóż pasztet do foremki i piecz w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Smacznego!