Pasztet z cukinii smakuje bajkowo. Ale bez obaw, wcale nie przypomina zielonego ogra

Pasztet z cukinii - dla wielu może brzmieć absurdalnie, ale jest naprawdę pyszny. Choć podstawą jest cukinia, to bukiet innych warzyw sprawia, że smakuje obłędnie. Nie wolno też zapominać o przyprawach. I choć może wydawać się tego dużo, to z naszym przepisem nie zapomnisz o niczym.

Pasztety warzywne stają się coraz popularniejszymi przekąskami. Nic dziwnego, ponieważ są mniej kaloryczne od tych mięsnych, a potrafią smakować równie dobrze, a nawet lepiej. Jak zrobić pasztet z cukinii w domu? Podpowiadamy, o czym nie można zapomnieć. Przygotuj go z tego przepisu, a na pewno wyjdzie idealnie.  

Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański

Przepis na pasztet z cukinii. Zadbaj o bukiet różnorodnych warzyw, a będzie jeszcze lepszy 

Sekretem smaku pasztetu z cukinii są liczne warzywa i przyprawy. Cukinia jest warzywem, które nieodpowiednio przyprawione będzie mdłe w smaku. Warto więc zadbać o to wcześniej, by nie musieć na przykład dosalać pasztetu na talerzu. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Składniki: 

  • 5 szklanek startej cukinii (odsączonej z wody),  
  • pół szklanki kaszy manny lub bułki tartej, 
  • 2 jajka,  
  • cebula, 
  • kawałek selera, 
  • szklanka tartej marchewki, 
  • 4-5 ząbków czosnku, 
  • pół szklanki oleju roślinnego, 
  • tymianek, natka pietruszki, 
  • sól,  
  • pieprz, 
  • papryka słodka. 

Pasztet z cukinii - przepis. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj sól i odstaw do odsączenia. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na oleju. Podobnie postąp ze startą na grubych oczkach marchewką i selerem. 
  2. Dodaj ząbki czosnku - możesz też przecisnąć je przez praskę. Podduś wszystko na patelni i nie zapomnij o przyprawach.  
  3. Cukinię połącz z dodatkowymi składnikami, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj kaszę mannę lub bułkę tartą. 
  4. Oddziel żółtka od białek, z białek ubij pianę  i dodaj do masy na pasztet z cukinii. 
  5. Wymieszaj wszystko z pianą z białek, a następnie dodaj żółtka. Dodaj pół szklanki oleju, posiekaną natkę pietruszki oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.  
  6. Przełóż pasztet do foremki i piecz w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.