Wyjątkowy w swej prostocie przepis na pizzę. Włoska receptura da efekt jak z najlepszej pizzerii

Kuchnia włoska nie ma sobie równych, a jej flagowym popisowym daniem jest oczywiście przepis na pizzę. Jak się okazuje idealne ciasto to przysłowiowy banał, który może opanować nawet największy nowicjusz. Wystarczy kilka składników, odpowiednia kolejność i odrobina cierpliwości, by uzyskać efekt lepszy niż z niejednej restauracji pod szyldem "Smaki Italii".

Jedną z topowych, światowych kuchni jest oczywiście ta rodem z Włoch. Nie powinno to jednak nikogo dziwić - jest bogata w świeże składniki, obłędne receptury, najlepsze oliwy, makarony czy sery. Pokłosiem jest opasłe menu, które zasmakuje każdym, a i nie jednego zadziwi. Klasyką jest jednak przepis na pizzę, która w gruncie rzeczy jest banalnie prosta i opiera się na kilku bazowych produktach. 

Przepis na włoską pizze - jest banalnie prosta, a smakuje jak od włoskiej nonny 

Pizza to przysmak, który uwielbia niemal każdy. Figuruje w wielu smaczny wersjach, jednak to tradycyjna, włoska receptura uchodzi za najlepszą. Początkowo placek miał ubogi skład, teraz jednak receptura nieco ewoluowała i teraz serwowana jest w wielu smakowitych wariantach. Kluczem do sukcesu jest jednak baza, czyli idealnie wyrośnięte, nie za cienkie, nie za grube ciasto

Pizza włoska przygotowana w domowym zaciszu może być równie smaczna, co ta z pizzerii, ważne są jednak zasady i odpowiednio dobrane składniki. Nie obejdzie się bez specjalnej mąki typu 00, oliwy, wody i drożdży. Kolejnym wyznacznikiem jest pieczenia - temperatura powinna być maksymalnie wysoka. Wówczas wystarczy kilka minut, by nasz placek pięknie się zarumienił, obłędnie wyglądał i jeszcze lepiej smakował! Nie ma zatem co owijać w bawełnę, znacznie lepiej zakasać rękawy i brać się do pracy! 

Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Przepis na pizzę neapolitańską przygotowaną w domowym piekarniku 

Składniki: 

  • 600 g mąki pszennej typ 00,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 320 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Dodatki: 

  • domowy sos pomidorowy, 
  • salami piccante,
  • kulka mozzarelli,
  • ser pecorino,
  • chili, 
  • miód - najlepiej czosnkowy,
  • oliwa. 

Sposób przygotowania: 

  1. Drożdże utrzyj z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn odstaw na 15 minut leżakowania w ciepłe miejsce.
  2. W tym czasie mąkę przesiej przez sito, dodaj gotowy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki połącz, a następnie przejdź do energicznego wyrabiania ciasta - powinno być elastyczne, gładkie i nie kleić się do dłoni.
  3. Gotowe ciasto na naszą pizzę przykryj ściereczką i odstawi na minimum pół godziny do wyrośnięcia.
  4. To doskonała pora na przygotowanie wszystkich składników - wówczas wydanie pizzy będzie znacznie szybsze. Nagrzej też piekarnik do 230 stopni. Wskazówka - jeśli nie posiadasz specjalnego kamienia, zostaw w środku blachę, na której będziesz zapiekać placek. 
  5. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Jedną przykryj ściereczką, a drugą rozciągnij na kształt pizzy - pamiętaj by ciasto nie było ani za grube, ani zbyt cienkie. 
  6. Na koniec wystarczy nałożyć na placek sos pomidorowy. Ułożyć salami, porwać na mniejsze kawałki mozzarellę i dodaj odrobinę chili, miodu i chlust oliwy. Pizzę piecz około ośmiu minut. 
  7. Na koniec dodaj ser pecorino i gotowe. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.