Przepis na ciasto do pizzy. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia mąka, ale nie zapominaj o proporcjach

Przepis na ciasto do pizzy często uważany jest za skomplikowany. Aby odczarować ten mit, wystarczy sięgnąć po konkretne składniki. Istotny jest wybór odpowiedniej mąki. Drożdżowy zaczyn też wykonasz w kilka minut. Nasza receptura nie wymaga wybitnych zdolności kulinarnych. Dlatego spokojnie możesz podjąć rękawicę.
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Ciasto na pizzę powinno być miękkie i elastyczne. To czy ostatecznie będzie grube, czy cienkie zależy wyłącznie od rodzaju formowania. Dlatego bez względu na upodobania poniższy przepis sprawdzi się, w każdym wydaniu. Zanim zaczniesz, sprawdź jaką mąkę masz w szafce, jej rodzaj wpływa na ostateczny efekt.

Przepis na ciasto do pizzy. Nie tylko mąka ma znaczenie

Domowa pizza zawsze smakuje wyjątkowo. Podstawą jest dobrze wyrobione ciasto. Do uzyskania właściwej konsystencji potrzebna jest nie tylko mąka, ale także drożdże. Najlepiej sprawdzają się te w kostce. Wówczas możesz mieć pewność, że ciasto wyrośnie. Zanim rozpoczniesz przygodę z włoskim przysmakiem kup mąkę typu 550. Zrezygnuj także ze zbyt dużej ilości dodatków. Podczas pieczenia warzywa, czy pieczarki puszczają sporo wody, dlatego przesadna porcja składników obciąża pizzę. Wtedy może dojść do sytuacji, że ciasto będzie surowe, a potrawa nie wyjdzie tak, jak powinna.

Składniki:

  • 350 g mąki typu 550,
  • 120 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól.

Zaczyn:

  • 130 ml ciepłej wody,
  • 50 g mąki,
  • pół łyżeczki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto na pizzę. Przepis krok po kroku

  1. W miseczce połącz składniki zaczynu. Wymieszaj i odstaw pod przykryciem na 20 minut aż podwoi swoją objętość.
  2. Na stolicę przesiej resztę mąki, dodaj wyrośnięty zaczyn, resztę wody, oliwę z oliwek oraz sól.
  3. Za pomocą dłoni zagnieć ciasto rękami i wyrabiaj przez około 15 minut. 
  4. Po uzyskaniu jednolitej i gładkiej konsystencji przykryj ściereczką i odstaw na godzinę.
  5. Po tym czasie wyrabiaj przez kilka minut i uformuj jeden dwa lub trzy okrągłe placki o grubości około jednego centymetra.
  6. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Na ciasto do pizzy połóż ulubione dodatki. Piecz około 10 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA