Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Włoska pizza to specjał, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Idealny placek z przypalonymi rantami i kuszącymi dodatki lubi niemal każdy. Perfekcyjne doznania kulinarne zależne są jednak od przepisu na ciasto - tu liczy się prostota i dobry skład.
Tradycyjny, włoski przepis na ciasto na pizze
Pizza to danie, które zawładnęło światem. Bazą i jednocześnie kluczem do sukcesu jest jednak samo ciasto. Istotne są także złote proporcje oraz skład - mowa tu o mące typu 00 i drożdżach. Wyrastanie ciasta to równie ważnym elementem - tradycyjnie leżakuje od sześciu do nawet 48 godzin!
Jeśli tradycyjne ciasto jest już gotowe, można pomyśleć nad ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się hasło "mniej znaczy więcej i lepiej"! Czasami wystarczy tylko kilka dobrych jakościowo produktów, by osiągnąć idealny smak i aromat. Warto zatem postawić na włoski ser, wędliny i dodatki taki jak oliwki, kapary, anchois, oliwa czy miód!
Przepis na tradycyjną włoską pizzę
Składniki:
- 600 g mąki pszennej typ 00,
- 25 g świeżych drożdży,
- 320 ml ciepłej wody,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka cukru.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od rozczyn - drożdże ucieramy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowaną bazę przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
- W tym czasie mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki łączymy i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie i nie kleić się do dłoni.
- Ładnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum pół godziny do wyrośnięcia - warto jednak wydłużyć czas wyrastania do kilku godzin.
- Gdy nasze ciasto wyrasta możemy przygotować ulubione dodatki - świetnie sprawdzi się ser mozzarella, klasyczny sos pomidorowy, świeże zioła, włoskie wędliny lub kolorowa porcja warzyw.
- Jeśli nasze ciasto podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość, nagrzewamy piekarnik. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i ponownie wyrabiamy - tym razem znacznie krócej i energiczniej.
- Przechodzimy do charakterystycznego nadawania formy naszej pizzy, a następnie nakładania ulubionych składników.
- Tak przygotowaną pizzę, podpiekamy około ośmiu minut w maksymalnej temperaturze.