Jak zrobić ciasto na pizzę? Skład jest banalnie prosty - sekretem jest jednak wyrastanie

Jak zrobić ciasto na pizze, by przypominało włoski oryginał? To znacznie prostsze niż mogłoby się to wydawać. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni typ mąki, złote proporcje i triki, które zna każdy szanujący się Włoch. Efekt będzie niemal perfekcyjny!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Włoska pizza to specjał, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Idealny placek z przypalonymi rantami i kuszącymi dodatki lubi niemal każdy. Perfekcyjne doznania kulinarne zależne są jednak od przepisu na ciasto - tu liczy się prostota i dobry skład. 

Tradycyjny, włoski przepis na ciasto na pizze

Pizza to danie, które zawładnęło światem. Bazą i jednocześnie kluczem do sukcesu jest jednak samo ciasto. Istotne są także złote proporcje oraz skład - mowa tu o mące typu 00 i drożdżach. Wyrastanie ciasta to równie ważnym elementem - tradycyjnie leżakuje od sześciu do nawet 48 godzin!

Jeśli tradycyjne ciasto jest już gotowe, można pomyśleć nad ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się hasło "mniej znaczy więcej i lepiej"! Czasami wystarczy tylko kilka dobrych jakościowo produktów, by osiągnąć idealny smak i aromat. Warto zatem postawić na włoski ser, wędliny i dodatki taki jak oliwki, kapary, anchois, oliwa czy miód! 

Przepis na tradycyjną włoską pizzę

Składniki: 

  • 600 g mąki pszennej typ 00,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 320 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od rozczyn - drożdże ucieramy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowaną bazę przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
  2. W tym czasie mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki łączymy i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie i nie kleić się do dłoni.
  3. Ładnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum pół godziny do wyrośnięcia - warto jednak wydłużyć czas wyrastania do kilku godzin.
  4. Gdy nasze ciasto wyrasta możemy przygotować ulubione dodatki - świetnie sprawdzi się ser mozzarella, klasyczny sos pomidorowy, świeże zioła, włoskie wędliny lub kolorowa porcja warzyw. 
  5. Jeśli nasze ciasto podwoiło, a nawet potroiło swoją objętość, nagrzewamy piekarnik. Ciasto dzielimy na mniejsze porcje i ponownie wyrabiamy - tym razem znacznie krócej i energiczniej. 
  6. Przechodzimy do charakterystycznego nadawania formy naszej pizzy, a następnie nakładania ulubionych składników. 
  7. Tak przygotowaną pizzę, podpiekamy około ośmiu minut w maksymalnej temperaturze. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.