Pizza jak z pizzerii większości z nas kojarzy się z wyjątkowym smakiem, ale także z masą nadprogramowych kalorii. Stereotypowe podejście to takie, w którym "pizza jest tłusta i niezdrowa". Tymczasem kaloryczność pizzy zależy od wielu czynników, a przede wszystkim od jej wielkości oraz stosowanych dodatków. Cienkie ciasto na pizzę, przyrządzone zgodnie włoską recepturą to około 80 – 100 kcal mniej. Najbardziej kalorycznymi dodatkami są: salami, boczek czy kiełbasa i sery, które zawierają znaczne ilości tłuszczu. Ser Parmigiano Reggiano zawiera ok. 450 kcal, a mozzarella to ok. 250 kcal. Dlatego jeśli rozsądnie dobierzemy składniki, to pizza zamiast bomby kalorycznej może się stać całkiem przyzwoitą przekąską. Wystarczy zrezygnować z tłustych serów i mięs i zastąpić je dobrej jakości mozzarellą i delikatną szynką. Do tego zawsze warto dorzucić świeże warzywa np. paprykę czy brokuł.
Sekretem dobrej pizzy jest ciasto, które powinno być wypiekane z mąki typu "00". To najlepsza mąka do pizzy, ponieważ jest drobno zmielona, a także zawiera dużo glutenu, dzięki któremu ciasto podczas wyrabiania staje się elastyczne, a wilgoć nie przechodzi do środka. Tak przygotowane ciasto na pizzę po upieczeniu jest chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku.
Pieczenie jest ważnym momentem w przygotowaniu domowej pizzy. Temperatura w profesjonalnych piecach do pizzy osiąga nawet do 500 ?C - w domu nie jesteśmy w stanie odtworzyć takich warunków. Jak więc piec dobrą pizzę w domowych warunkach? Warto w tym celu zaopatrzyć się w specjalny kamień do pieczenia pizzy, który rozgrzewamy razem z piekarnikiem do maksymalnej temperatury, a następnie wykładamy na niego gotową pizzę. Kamień pochłania wilgoć i sprawia, że pizza staje się chrupiąca i przypomina tą wypiekaną w prawdziwym piecu. Domową pizzę pieczemy w takiej sytuacji przez około 13-14 minut na najniższym poziomie piekarnika, obserwując ją w trakcie pieczenia.
Przepisów na pizzę znaleźć można całe mnóstwo - różnią się one głównie jeśli chodzi o dodatki zastosowane na cieście, ale też w sposobie przygotowania sosu pomidorowego.
Składniki:
Ciasto: 500 g maki do pizzy typu "00", 25 g świeżych drożdży, 350 ml letniej wody, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka soli
Dodatki: mozzarella, 400 g passaty pomidorowej, suszone oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek, garść świeżej rukoli, 250 g pomidorków koktajlowych, kilka plastrów szynki parmeńskiej
Przygotowanie:
Zobacz też: Nie potrzebujesz drożdży ani piekarnika. Włosi łapią się za głowę. "Tego nie można nazwać pizzą!"