Przepis na pizzę, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Sukces zapewni tradycyjne ciasto i dodatki

Kuchnia włoska to kulinarna klasyka, z którą na próżno konkurować. Stosując jednak tradycyjne zasady prosto ze słonecznej Italii, możemy uzyskać finezyjny i wręcz perfekcyjny efekt we własnej kuchni! Sukces zapewnia specjalna mąka i najlepszej jakości dodatki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pizza to danie, które zawładnęło światem - zajdziemy je niemal w każdym kraju, jednak to właśnie włoski placek smakuje najlepiej. Jak mawia wielu smakoszy, sekretem jest mąka i woda, a także dodatki, które gwarantują spektakularny efekt. 

Przepis na pizzę - perfekcja bez odwiedzania restauracji 

Pizza to przysmak, który uwielbia niemal każdy. Figuruje w wielu smaczny wersjach, jednak to tradycyjna, włoska receptura uchodzi za najlepszą. Sekretem jest banalny skład - mowa tu o mące typu 00, drożdżach i zachowaniu odpowiednich proporcji. Ważne jest także samo wyrastanie ciasta - tradycyjnie leżakuje od sześciu do nawet 48 godzin!

Poza ciastem wystarczy dodać ulubione dodatki - sos pomidorowy, mozzarellę, pecorino, mięso np. salami picante lub szynkę parmeńską, ale także nieco niecodzienne dodatki takie jak kapary, anchois, świeże warzywa czy smakowe oliwy. 

Zobacz wideo Przepis na pizzę według Hapsa

Pizza - przepis na włoską klasykę

Składniki na ciasto

  • 600 g mąki pszennej typ 00,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 320 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka soli,
  • łyżeczka cukru.

Sos pomidorowy: 

  • pomidory z puszki lub passata,
  • oliwa,
  • czosnek,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Dodatkowo: 

  • salami picante,
  • kulka mozzarelli,
  • świeża bazylia, 
  • oliwa. 

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże ucieramy z 1/3 szklanki ciepłej wody, łyżką mąki oraz łyżeczką cukru. Tak przygotowany rozczyn przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy rozczyn, oliwę i sól. Wszystkie składniki łączymy i energicznie wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne, gładkie i nie kleić się do dłoni. Tak przygotowaną bazę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na minimum pół godziny do wyrośnięcia - czas warto jednak wydłużyć do kilku godzin. 
  3. W tym czasie robimy sos pomidorowy. Na oliwie podsmażamy czosnek, a gdy ten się zarumieni, dodajemy pomidory z puszki. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. 
  4. Wracamy do ciasta - powinno być ładnie wyrośnięte i potroić swoją objętość. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury - jeśli nie mamy specjalnego kamienia, zostawiamy w środku blachę, na której będziemy zapiekać placek. 
  5. Ciasto porcjujemy, ponownie wyrabiamy i charakterystycznie rozciągamy dłońmi, tworząc kształt pizzy. Na placek nakładamy sos pomidorowy, rozprowadzamy go łyżką, a następnie dodajemy salami i kawałki mozzarelli. Tak przygotowaną pizzę, podpiekamy około ośmiu minut. Na koniec skrapiamy oliwą i dekorujemy świeżą bazylią. 
Więcej o: