Od wielu lat możemy cieszysz się kotletami, które znajdują się na obiadowym stole. Jadamy je nawet kilka razy w tygodniu, lecz pod różną postacią. Popularnym rodzajem mięsa, który często możemy znaleźć na talerzu, jest sznycel po wiedeńsku. To popularne danie kuchni austriackiej, które znane jest na całym świecie. Potrawę można znaleźć w wielu restauracjach, lecz wiele osób próbuje odtworzyć ją we własnym, domowym zaciszu.
Tomasz Strzelczyk również postanowił to zrobić i dodatkowo wskazał błąd, który najczęściej powtarza się podczas przygotowywania. Mianowicie w swoim filmie na YouTube wspomniał o niepoprawnym wyborze mięsa. W oryginalnym przepisie wskazana jest cielęcina, którą bardzo często zamieniamy na indyka, kurczaka lub schab. Dodatkowo trzeba pamiętać, by podczas rozbijania mięsa nie robić tego za pomocą tłuczka z wypustkami. Używając go można zrobić dziury, które później wpłyną na smak i wygląd kotleta. Jeśli nie posiadasz płaskiego tłuczka, kucharz poleca użycie garnka. To naczynie świetnie sprawdzi się w tej roli.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl