Leżą na chodniku, a my po nich depczemy. Pozbieraj je i zrób aromatyczny przysmak. Jest przez wielu niedoceniany

Niektóre produkty pomimo swoich walorów smakowych są bardzo niedocenione. Dobrym przykładem jest ten owoc, który mijamy każdego dnia. Przez wiele osób jest on omijany i deptany, lecz gdy tylko się go spróbuje można oniemieć z zachwytu. Lepiej go zbierz i zabierz do domu, a zimą podziękujesz, że właśnie to zrobiłeś.
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Mirabelki to owoce, które pomimo słodkiego smaku są bardzo niedocenianie. Oprócz słodkości bogate są w witaminy A, C, E oraz te z grupy B. Można je wykorzystywać na wiele sposobów, jednak przez wiele osób są one omijane. By nie zaliczyć się do tej grupy, polecamy wykorzystać ten przepis. Jest on bardzo prosty, a dżem, który z niego wychodzi jest aromatyczny, idealny do potraw, a także jako dodatek do pieczywa. By jeszcze bardziej podkręcić smak owoców, część cukru możesz zamienić na miód. Dzięki temu smarowidło będzie wyróżniało się na tle innych dżemów.

Przepis na dżem z mirabelek

Składniki

  • 2,5 kg dojrzałym mirabelek,
  • 700 g drobnego cukru,
  • średnia cytryna,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowywania

  1. Mirabelki dokładnie przemyj, pozbądź się tych owoców, które są zepsute i usuń z nich łodyżki. Następnie dokładnie przemyj je pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na pół. Wyjmij z nich pestki, a owoce umieść w większej misce.
  2. Mirabelki zasyp cukrem i cukrem waniliowym i dokładnie zamieszaj. Odstaw je pod przykryciem na następne 12 godzin. Pamiętaj, by to miejsce było chłodne. W tym czasie owoce puszczą sok.
  3. Po upływie tego czasu przełóż mirabelki do głębokiej patelni i posyp je cynamonem. Dokładnie zamieszaj i pozostaw na średnim ogniu. Co jakiś czas mieszaj, gdy zobaczysz, że ich konsystencja się zmienia wlej sok wyciśnięty z cytryny.
  4. Po upływie kilku minut owoce powinny uzyskać dżemową konsystencję. W tym momencie jest to odpowiedni czas na przełożenie owoców do słoików. Naczynia powinny być umyte, wyparzone i wysuszone. Upewnij się także, że masz do nich pasujące zakrętki.
  5. Tak przygotowany dżem ustaw do góry dnem i pozostaw go do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. By mógł postać nieco dłużej możesz go zapasteryzować.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA