Więcej przepisów na dania z kurkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Co jest z tymi zupami, że wszyscy tak je uwielbiamy? Ciężko powiedzieć, ale jeśli chodzi o zupę kurkową, to jedno jest pewne: nie ma w Polsce osoby, która jej nie lubi. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę z kurek, która absolutnie rzuci was na kolana, a to za sprawą jednego dodatku i przyprawy, której raczej nikt nie dodaje do grzybów, a chodzi o gałkę muszkatołową. Zrobiłam ją jakiś czas temu. Niemal "pożarłam" dwa talerze naraz, a i tak było mi mało.
Zjadłam dwa talerze i nie wierzę. Najlepsza zupa kurkowa
Składniki:
- ok. 500 g świeżych kurek
- 1 większa cebula
- 2 łyżki masła
- ok. 1 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
- 2 ząbki czosnku
- ok. 400 g serka topionego śmietankowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie szczypta kurkumy
- posiekana natka pietruszki
- ulubiony makaron lub ziemniaki
Sposób wykonania:
- Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Większe pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj kurki i podsmażaj, aż zbrązowieją.
- Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na niewielkiej moc palnika przez ok.15 minut. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron.
- Z garnka odlej kilka chochelek bulionu i zmiksuj w nim serki topione. Dodaj do zupy i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z posiekaną natką i makaronem.
Tak przygotowana zupa to prostota i smak w każdej porcji. Oczywiście możesz użyć innych grzybów - do takiej zupy z serkami i gałką idealne będą podgrzybki i maślaki. Polecam także podsmażone boczniaki i pieczarki, chociaż na te grzyby sezon trwa cały rok.