To najlepsza jesienna zupa. Podstawą są kurki i coś jeszcze. "Zjadłam dwa talerze, leżę, i nie wierzę"

Zupa kurkowa brzmi jak spełnienie obiadowych marzeń? Pewnie tak, ale jeśli dodamy do niej dwa tajemnicze składniki, to każdy będzie wręcz błagał o dokładkę. Jak zrobić zupę z kurek, żeby była jeszcze smaczniejsza? Ten przepis jest banalny, ale uwaga: można się w nim zakochać.

Więcej przepisów na dania z kurkami znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Co jest z tymi zupami, że wszyscy tak je uwielbiamy? Ciężko powiedzieć, ale jeśli chodzi o zupę kurkową, to jedno jest pewne: nie ma w Polsce osoby, która jej nie lubi. Dziś jednak mamy dla was przepis na zupę z kurek, która absolutnie rzuci was na kolana, a to za sprawą jednego dodatku i przyprawy, której raczej nikt nie dodaje do grzybów, a chodzi o gałkę muszkatołową. Zrobiłam ją jakiś czas temu. Niemal "pożarłam" dwa talerze naraz, a i tak było mi mało.

Zjadłam dwa talerze i nie wierzę. Najlepsza zupa kurkowa

Składniki:

  • ok. 500 g świeżych kurek
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1 l bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 400 g serka topionego śmietankowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, opcjonalnie szczypta kurkumy 
  • posiekana natka pietruszki
  • ulubiony makaron lub ziemniaki

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów. Większe pokrój na kawałki. Cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Następnie dodaj kurki i podsmażaj, aż zbrązowieją. 
  3. Całość zalej bulionem, dodaj przyprawy i gotuj na niewielkiej moc palnika przez ok.15 minut. W tym czasie ugotuj ulubiony makaron. 
  4. Z garnka odlej kilka chochelek bulionu i zmiksuj w nim serki topione. Dodaj do zupy i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku przyprawami. Podawaj z posiekaną natką i makaronem. 

Tak przygotowana zupa to prostota i smak w każdej porcji. Oczywiście możesz użyć innych grzybów - do takiej zupy z serkami i gałką idealne będą podgrzybki i maślaki. Polecam także podsmażone boczniaki i pieczarki, chociaż na te grzyby sezon trwa cały rok.

Więcej o: