Odwieczna zagwozdka: dlaczego w sklepie nie trzyma się jajek w lodówce? Chodzi o jeden szczegół

Wiele osób, przemierzając alejki sklepowe, nie raz zastanawiało się, dlaczego pudełka z jajkami układane są na półkach lub paletach, a nie w lodówkach. Kwestia ta, jak się okazuje, zależy od jednej, istotnej kwestii. Czy zatem powinniśmy, na modłę sklepową, również przechowywać jajka poza lodówką?

Prawidłowe przechowywanie żywności jest bardzo ważne. Chroni nas to przed spożyciem zepsutych produktów. Trzymanie jedzenia, zwłaszcza nabiału, w nieodpowiednich warunkach może mieć bowiem bardzo niekorzystny wpływ na nasze zdrowie, prowadząc m.in. do bolesnych dolegliwości żołądkowych lub nawet do zatrucia pokarmowego. Jak więc powinny być przechowywane jajka?

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Dlaczego w sklepie nie trzyma się jajek w lodówce?

Przechowywanie jajek z pozoru nie wydaje się sprawą skomplikowaną ani trudną. Zaraz po powrocie do domu automatycznie wkładamy je do lodówki, i tyle. Dlaczego więc w marketach spożywczych pudełka z jajkami znajdują się poza lodówką? Istotnym szczegółem, który odróżnia warunki sklepowe od tych domowych, jest temperatura. W sklepach jest nieco chłodniej niż w mieszkaniach i domach. Panuje tam zwykle temperatura 18-20 st. Celsjusza, w naszych domach natomiast może panować ok. 25 st. Celsjusza, a zimą w sezonie grzewczym może nawet podskoczyć do 30 st. Celsjusza. Zdecydowanie nie są to dobre warunki do dłuższego przechowywania łatwo psujących się produktów.

Niższą temperaturę w sklepach i marketach szczególnie wyraźnie można odczuć latem, kiedy to ze skwarnego dworu wkraczamy do klimatyzowanego, chłodnego pomieszczenia. Jajka dobrze znoszą taką temperaturę, dlatego półka sklepowa jest odpowiednim miejscem do trzymania ich. Niższa temperatura oraz naturalna osłona przeciwbakteryjna chroni niemyte jaja przed pleśnią i zepsuciem. Nieco inaczej jednak powinniśmy podchodzić do tematu przechowywania jajek w domu.

Jak przechowywać jajka w domu?

Wytłaczanki z jajkami nie powinny być trzymane w domu na blacie kuchennym. Chyba że mamy zamiar wykorzystać je jeszcze tego samego dnia, np. do usmażenia pokaźnych rozmiarów jajecznicy. Jeśli jednak nie jest to naszym zamiarem - jajka powinniśmy umieścić w chłodnym miejscu. Najlepsza w tym celu jest lodówka. Ale uwaga! Jajek nie trzymajmy w drzwiach lodówki. Częste otwieranie ich prowadzi do zaburzeń temperatury, przez co nabiał jest narażony na szybszą utratę świeżości i zepsucie. 

Optymalne warunki dla jajek panują na środkowej półce - nie jest ona ani zbyt ciepła, ani zbyt zimna. Ustawiając w jej głębi karton z jajkami, mamy pewność, że po wyjęciu będą dalej świeże i dobrej jakości. Nabiał można też przechowywać w piwnicy lub spiżarni, warto się jednak upewnić, że panująca tam temperatura nie jest zbyt wysoka, zwłaszcza w upalne, letnie dni. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.