Stań się niekwestionowanym mistrzem jajek w koszulkach. Wystarczy ci folia, olej i szczypta cierpliwości

Jajka w koszulkach to jedno z tych dań śniadaniowych, które przysparza więcej stresu niż daje radości. Można to jednak zmienić w prosty sposób. Istnieje bowiem metoda, dzięki której jajka w tym wydaniu będą zawsze udane i smakowite. Potrzebujesz wyłącznie dwóch produktów, które z pewnością masz w kuchennej szafce.

Kuchenne triki mogą znacząco ułatwić życie, a przy okazji pomóc w pogłębianiu kulinarnych umiejętności. W końcu nawet mistrzowie w swoim fachu stawiają na spryt i ułatwienia. Ty natomiast staniesz się niekwestionowanym mistrzem jajek w koszulkach z pomocą banalnego triku. Trudno uwierzyć, że to wykwintne danie można robić tak sprawnie. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jajko mollet na dwa sposoby. Spróbuj przed seansem filmu "Johnny"!

Przygotuj sobie folię spożywczą i olej roślinny. Tyle wystarczy, by wyczarować cuda

Choć sposobów na ugotowanie jajek w koszulkach jest od groma, to niewiele z nich faktycznie zdaje egzamin. Z tego powodu wiele osób rezygnuje z przygotowywania tego smacznego dania, twierdząc, że wykracza to poza ich umiejętności. Skoro jajka nadal się rozlewają i tworzą w garnku nieapetyczną breję mimo dodanego octu lub soku z cytryny, to przecież z nami musi być coś nie tak. Nic bardziej mylnego. Wystarczy zmienić technikę i nastawienie, a bez problemu wyczarujemy jajka w koszulkach niczym mistrzowie śniadań.

Co będzie nam potrzebne? Kawałek czystej folii spożywczej i dowolny olej roślinny, którego używamy na co dzień do smażenia. Folię naprężamy delikatnie na miseczce, na tyle mocno, by nie dotykała dna miski, jednak na tyle słabo, by pośrodku utworzyło się wgłębienie. To właśnie to miejsce smarujemy olejem, a następnie wbijamy tam jajko. Wówczas szybkim ruchem zdejmujemy folię z brzegów i tworzymy plastikową sakiewkę z jajkiem wewnątrz. Wiążemy u góry, by białko nie wypłynęło i tak przygotowane "torebeczki" wrzucamy do gorącej wody na około 4 minuty. Wtedy białko się zetnie, zaś żółtko pozostanie płynne i smakowite, tak jak powinno.

Z czym podawać jajka w koszulkach? Opcji jest mnóstwo

Jajka w koszulkach to nieco bardziej wykwintna wersja jajek na miękko. Tutaj jednak nie trzeba męczyć się z obieraniem skorupki. Jak jednak podać takie jajka, by wyglądały apetycznie i zachęcająco? Wiele osób preferuje jeść je z dodatkiem szparagów. Wówczas danie prezentuje się luksusowo, jednak trzeba pamiętać, że sezon na szparagi kończy się równie szybko, co się zaczyna. Jakie są alternatywy? Kucharze często kładą jajka w koszulkach na podpieczonych kromkach pieczywa, posmarowanych uprzednio pastą z awokado. Będzie to nie tylko wersja estetyczna, ale także bardzo zdrowa. Zdrowe tłuszcze zawarte w awokado będą cennym składnikiem takiego śniadania. Innym wariantem będzie podanie jajek w koszulkach z dodatkiem sosu holenderskiego i tostów. Niezależnie od tego co wybierzemy, zawsze będą smakować wybornie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA