Kotlety z boczniaków to ciekawe połączenie soczystego nadzienia z chrupiącą panierką. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację, najlepiej w towarzystwie pieczonych ziemniaków i świeżej surówki. Danie to z pewnością przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom, ale i wszystkim tym, którzy lubią próbować nowych smaków. Gwarantujemy udaną ucztę!
Kotlety z grzybów to dobry pomysł na odżywczy i sycący obiad dla siebie i swojej rodziny. Jeśli nie przepadasz za boczniakami lub nie możesz znaleźć ich w sklepie, śmiało użyj innych gatunków. W poniższej recepturze sprawdzą się również pieczarki, podgrzybki, rydze, borowiki, kurki i koźlarze. Ważne, aby wybrane przez ciebie grzyby miały zwarty i "mięsisty" środek. Dzięki temu kotlety nie będą "gumowe" i nieapetyczne.
Składniki:
Boczniaków nie myj, tylko delikatnie przetrzyj pędzelkiem. Rozłóż je na folii spożywczej na blacie. Na grzyby nałóż drugą warstwę folii i zacznij rozbijać za pomocą tłuczka, podobnie jak w przypadku kotletów z mięsa. Do miseczki wbij jajka. Roztrzep je, a następnie dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wlej śmietanę oraz wszystkie przyprawy. Na patelnię wylej olej do smażenia i rozgrzej go do wysokiej temperatury. W międzyczasie zapanieruj grzyby. Zamocz je w masie z jajek, potem w bułce tartej, a na koniec smaż je na patelni do uzyskania złocistej barwy.
Po usmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym - pomoże wchłonąć nadmiar tłuszczu. Gotowe danie możesz zaserwować w podobnym zestawieniu, jak w przypadku kotletów mięsnych. Kotlety z boczniaków możesz podawać z pysznym sosem, grillowanymi warzywami oraz ze świeżą surówką lub sałatką. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl