Strzelczyk przełamał schematy i dodał to do pomidorowej. Każda gospodyni złapie się za głowę i nie uwierzy

Zupy to proste i smaczne dania, które królują w niejednej kuchni. Robi się je na bazie aromatycznego wywaru, a dodatki, które się do nich dorzuca, mają kluczowe znaczenie. Tomasz Strzelczyk postanowił podzielić się swoim spojrzeniem na kultową pomidorową, a do środka wrzucił coś, o czym prawie nikt nie pomyślał.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Klasyczny przepis na pomidorową zna i stosuje każdy, kto w kuchni czuje się jak ryba w wodzie. Jest to warzywny lub mięsny wywar z dodatkiem koncentratu pomidorowego, ze świeżymi pomidorami, śmietaną i włoszczyzną. Jedni podają ją z makaronem w kształcie wstążek lub świderków, inni wolą wersję z białym ryżem. Mniej popularnym, lecz tak samo smacznym dodatkiem jest pieczywo czosnkowe, a także kasza jęczmienna. Nieważne jak wygląda przepis, na pewno nie uwzględnia jednego produktu, o którym w swoim filmie mówi Tomasz Strzelczyk. Kucharz postanowił dodać potrawie dodatkowego smaku i wrzucił do niej papryczkę chili. Posiekana i podsmażona wraz z pomidorami nadaje zupie pikantnego posmaku.

Przepis na pomidorową Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 3 l zimnej wody,
  • 2 uda z kurczaka,
  • kawałek pora,
  • 3 marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • 2 cebule,
  • 5 pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • papryczka chili,
  • 25 g masła,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • świeży lubczyk,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 kulek pieprzu w ziarnach,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka soli,
  • pieprz w proszku.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego garnka wlej wodę i wrzuć do niej uda z kurczaka. Umieść w niej również por, obrane marchewki, korzeń pietruszki, seler i przypaloną nad ogniem jedną cebulę. Wsyp także przyprawy takie jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i łyżkę soli. Pozostaw garnek na wolnym ogniu i gotuj przez 1,5 godziny.
  2. Pomidory dokładnie przemyj i pokrój je w mniejsze kawałki. Drugą cebulę obierz i posiekaj na drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój. Papryczkę chili również przemyj i dokładnie posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej kawałek masła. Następnie wrzuć cebulę i podsmażaj do zarumienienia. Do warzywa dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj.
  4. Gdy wywar się ugotuje, odcedź z niego wszystkie składniki. Do czystego bulionu wrzuć mieszankę cebuli i koncentratu.
  5. Na tę samą patelnię wrzuć pomidory, chili i czosnek. Podsmażaj je przez około 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlej chochle wywaru i odczekaj kolejne 5 minut.
  6. Pomidory przetrzyj przez sitko bezpośrednio do garnka z bulionem. Dzięki temu nie będziemy mieć w zupie skórki.
  7. Na sam koniec pozostaje nam jedynie przyprawić danie. Użyj do tego soli, pieprzu i cukru. Nie zapomnij też o zabieleniu. Do miski ze śmietaną wlej chochlę zupy i dokładnie wymieszaj. Taką mieszankę wlej do garnka.
  8. Gotową zupę podawaj z ulubionymi dodatkami. Wierzch udekoruj świeżym lubczykiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.