Jedna łyżka sprawi, że placki ziemniaczane będą chrupiące i smaczne. Dzięki temu nie będą ociekać tłuszczem

Placki ziemniaczane to popularna potrawa, która gości na naszych stołach dość często. Wiele osób postanawia także nieco zmodyfikować klasyczny przepis, a dzięki temu wychodzą one jeszcze smaczniejsze. My również mamy patent, by poprawić ich smak. Wystarczy dodać do masy ten jeden składnik.
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Powiedzmy sobie szczerze, mało kto nie lubi placków z tartych kartofli. To nie tylko tani i pyszny pomysł na obiad, lecz także idealny wybór, gdy lodówka świeci pustkami. Przepis zna każdy, kto chociaż raz próbował coś ugotować. Jednak okazuje się, że największą zmorą podczas ich przygotowania jest nasiąkanie potrawy tłuszczem. Sprawia to, że placki nie wychodzą chrupiące. Na szczęście my znamy sposób, by nie nasiąkały olejem. Wystarczy, że do masy ziemniaczanej dodamy łyżkę majonezu. To ten dodatek sprawi, że danie wyjdzie chrupiące i smaczne. Dodatkowo trochę poprawi smak i sprawi, że ziemniaczana masa będzie aksamitna.

Przepis na placki ziemniaczane z majonezem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • średnia cebula,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • łyżka majonezu,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia,
  • śmietana 18 proc. do podania,
  • koperek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do większej miski. Odstaw je na bok na około 10 minut, po tym czasie mocno odciśnij je z nadmiaru wody.
  2. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, wrzuć ją do miski z ziemniakami.
  3. Obie mąki przesiej przez sitko bezpośrednio do naczynia z warzywami, dodaj do całości jajko, sól, pieprz i część posiekanego koperku. Do masy dodaj także łyżkę majonezu. Wszystko dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia składników.
  4. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, a następnie ułóż na nim porcje masy ziemniaczanej. Najlepiej robić to za pomocą łyżki, wtedy mamy pewność, że placki będą podobnej wielkości. Smaż je z każdej strony na złoty kolor.
  5. Gotowe placki układaj na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Serwuj ze śmietaną i pokrojonym koperkiem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.