Przepis babci na nalewkę z aronii jest naprawdę prosty. Warto ją przygotować nie tylko ze względu na to, że jest świetnym trunkiem, ale też dlatego, że doskonale radzi sobie z przeziębieniami.
fot. istock/Elmik
REKLAMA
REKLAMA
Zbliżająca się jesień oraz zima to okres, w którym jesteśmy podatni na różne choroby. Aroniówka świetnie radzi sobie z przeziębieniem i innymi dolegliwościami. Warto więc przygotować ją choćby na czarną godzinę, by rozprawić się z chorobą.
REKLAMA
Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+
Nalewka z aronii - przepis babci. To niezwykle smaczny trunek, którego nie może zabraknąć w spiżarni
Nalewka z aronii to jeden z najlepszych trunków, które możemy samodzielnie przygotować w domu. Smakuje obłędnie, ale jej sekret tkwi nie tylko w smaku. Działa również leczniczo, więc warto mieć go w swoim barku czy spiżarni. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie suszymy i mrozimy przez 24 godziny, by nalewka nie była gorzka.
Zamrożony produkt przesypujemy do dużego słoja. Zalewamy alkoholem i przegotowaną, lecz przestudzoną wodą. Całość mieszamy i odstawiamy na cztery tygodnie.
Gdy czas minie, miksturę zasypujemy cukrem, ponownie mieszamy i odstawiamy na tydzień. Warto pamiętać, by co jakiś czas zamieszać naczyniem.
Po siedmiu dniach przecedzamy całość przez gazę lub pieluchę. Gotowy syrop przelewamy do mniejszych buteleczek, najlepiej ozdobnych, szczelnie zamykamy i odkładamy na sześciomiesięczne leżakowanie w ciemne i suche miejsce.
Nalewka jest gotowa. Warto odstawić ją na jakiś czas, by nabrała wyrazu i smaku.
Nalewka z aronii - na co działa?
Domowa nalewka z aronii sprawdzi się na następujące dolegliwości: