Zbliżająca się jesień oraz zima to okres, w którym jesteśmy podatni na różne choroby. Aroniówka świetnie radzi sobie z przeziębieniem i innymi dolegliwościami. Warto więc przygotować ją choćby na czarną godzinę, by rozprawić się z chorobą.
Zobacz wideo Domowa nalewka wiśniowa - Haps #18+
Nalewka z aronii - przepis babci. To niezwykle smaczny trunek, którego nie może zabraknąć w spiżarni
Nalewka z aronii to jeden z najlepszych trunków, które możemy samodzielnie przygotować w domu. Smakuje obłędnie, ale jej sekret tkwi nie tylko w smaku. Działa również leczniczo, więc warto mieć go w swoim barku czy spiżarni. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 2 kg owoców aronii,
- 0,5 l wody,
- 0,5 l spirytusu,
- 0,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Owoce dokładnie myjemy i oczyszczamy, a następnie suszymy i mrozimy przez 24 godziny, by nalewka nie była gorzka.
- Zamrożony produkt przesypujemy do dużego słoja. Zalewamy alkoholem i przegotowaną, lecz przestudzoną wodą. Całość mieszamy i odstawiamy na cztery tygodnie.
- Gdy czas minie, miksturę zasypujemy cukrem, ponownie mieszamy i odstawiamy na tydzień. Warto pamiętać, by co jakiś czas zamieszać naczyniem.
- Po siedmiu dniach przecedzamy całość przez gazę lub pieluchę. Gotowy syrop przelewamy do mniejszych buteleczek, najlepiej ozdobnych, szczelnie zamykamy i odkładamy na sześciomiesięczne leżakowanie w ciemne i suche miejsce.
- Nalewka jest gotowa. Warto odstawić ją na jakiś czas, by nabrała wyrazu i smaku.
Nalewka z aronii - na co działa?
Domowa nalewka z aronii sprawdzi się na następujące dolegliwości:
- dolegliwości żołądkowe,
- choroby układu pokarmowego,
- podwyższony cholesterol,
- problemy ze wzrokiem i okolicami oczu,
- problemy krążenia.