• Link został skopiowany

Zupa pieczarkowa w zupełnie nowej odsłonie. Będzie aromatyczna i kremowa, ale nie dodawaj śmietany

Zupa pieczarkowa to dość częsta propozycja obiadowa w naszych domach i nie ma ku temu żadnych powodów do zdziwienia. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, można podawać ją z makaronem lub z ziemniakami. Dziś jednak zerwiemy z oklepanym przepisem i podpowiemy, jak zrobić zupę pieczarkową, żeby była aksamitna i kremowa. Śmietana niech zostanie w lodówce - inny składnik lepiej się sprawdzi.
Zupa pieczarkowa
Ezume Images /Shutterstock

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest moim zdaniem dużo smaczniejszą wersją przepisu, który zawiera śmietanę. Przepis na tę zupę jest banalny i szybki, a jeśli masz pod ręką trochę gotowego rosołu lub gotowy wywar albo bulion, to czas pracy skróci się maksymalnie. Oprócz bulionu, serka i pieczarek ważne jest także masło - idealnie łączy się z grzybami. 

Zupa pieczarkowa - przepis. Z tym dodatkiem nie ma sobie równych

Składniki:

  • ok. 600-700 g pieczarek
  • 1 duży por
  • 2 niewielkie marchewki
  • ok. 2 l bulionu lub delikatnego rosołu
  • masło
  • sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
  • ulubiony makaron do podania
  • 200 g serka topionego (lub 150 g serka i łyżka sera typu feta)

Sposób wykonania:

  1. Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce - sposób krojenia nie ma większego znaczenia. Zajmij się także porem - jego posiekaj w niezbyt drobną kostkę. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dość dużą ilość masła - 1,5 łyżki. Kiedy zacznie się pienić, dodaj por i zeszkli go. Miejscami może się nawet lekko zbrązowić. 
  3. Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj, aż puszczą wodę. Wówczas zalej całość bulionem, zmniejsz moc palnika i dodaj startą na tarce marchewkę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron.
  4. Odlej kilka chochelek wywaru i rozpuść w nich serek topiony. Następnie wlej ponownie do zupy i dopraw do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze kilka minut. 

Wskazówka: Kiedyś tę zupę moja teściowa przygotowywała z dodatkiem mięsnych pulpecików, robionych z szynki wieprzowej, czosnku i przypraw. Jednak trochę się z tym schodziło, postanowiła więc ułatwić sobie sprawę i na osobnej patelni po prostu podsmażyła mięso mielone i dodała do gotującej się zupy. Była rewelacyjna. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: