Zupa pieczarkowa to dość częsta propozycja obiadowa w naszych domach i nie ma ku temu żadnych powodów do zdziwienia. Jest pyszna, łatwa w przygotowaniu, można podawać ją z makaronem lub z ziemniakami. Dziś jednak zerwiemy z oklepanym przepisem i podpowiemy, jak zrobić zupę pieczarkową, żeby była aksamitna i kremowa. Śmietana niech zostanie w lodówce - inny składnik lepiej się sprawdzi.
Ezume Images /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Zobacz wideo
Zupa pieczarkowa z serkiem topionym jest moim zdaniem dużo smaczniejszą wersją przepisu, który zawiera śmietanę. Przepis na tę zupę jest banalny i szybki, a jeśli masz pod ręką trochę gotowego rosołu lub gotowy wywar albo bulion, to czas pracy skróci się maksymalnie. Oprócz bulionu, serka i pieczarek ważne jest także masło - idealnie łączy się z grzybami.
Zupa pieczarkowa - przepis. Z tym dodatkiem nie ma sobie równych
Składniki:
ok. 600-700 g pieczarek
1 duży por
2 niewielkie marchewki
ok. 2 l bulionu lub delikatnego rosołu
masło
sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej
ulubiony makaron do podania
200 g serka topionego (lub 150 g serka i łyżka sera typu feta)
Sposób wykonania:
Pieczarki oczyść i pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce - sposób krojenia nie ma większego znaczenia. Zajmij się także porem - jego posiekaj w niezbyt drobną kostkę.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim dość dużą ilość masła - 1,5 łyżki. Kiedy zacznie się pienić, dodaj por i zeszkli go. Miejscami może się nawet lekko zbrązowić.
Następnie dodaj pieczarki i podsmażaj, aż puszczą wodę. Wówczas zalej całość bulionem, zmniejsz moc palnika i dodaj startą na tarce marchewkę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. W tym czasie ugotuj makaron.
Odlej kilka chochelek wywaru i rozpuść w nich serek topiony. Następnie wlej ponownie do zupy i dopraw do smaku przyprawami. Gotuj jeszcze kilka minut.
Wskazówka: Kiedyś tę zupę moja teściowa przygotowywała z dodatkiem mięsnych pulpecików, robionych z szynki wieprzowej, czosnku i przypraw. Jednak trochę się z tym schodziło, postanowiła więc ułatwić sobie sprawę i na osobnej patelni po prostu podsmażyła mięso mielone i dodała do gotującej się zupy. Była rewelacyjna.