Przepis na potrawkę z kurczaka, czyli smaczny i szybki obiad z mięsem, warzywami i ryżem

Przepis na potrawkę z kurczaka nie jest wcale tak skomplikowany, jak mogłoby się wydawać. To w gruncie bardzo proste danie, wykorzystujące mięso, które zostało np. z rosołu, warzywa oraz bukiet ziół i przypraw, nadających potrawie niezwykłego aromatu. Jak przygotować pyszną potrawkę z kurczaka?

Potrawkę z kurczaka możesz przygotować w duchu zero waste na bazie mięsa drobiowego, które zostało ci z wczorajszego rosołu. To świetny sposób na upichcenie szybkiego i pożywnego obiadu, którym naje się kilkuosobowa rodzina. Potrawka podana w towarzystwie ryżu smakuje jeszcze lepiej, dlatego nie zapomnij wyłożyć go na talerz. Zamiast ryżu możesz też wykorzystać kaszę bądź gotowane lub tłuczone ziemniaki.

Zobacz wideo Szalone lata '60 z ziemniakami faszerowanymi potrawką

Przepis na potrawkę z kurczaka, która skradnie serce twoje i domowników

Potrawka z kurczaka z poniższego przepisu to solidna dawka węglowodanów, białka oraz witamin. Nie tylko zasmakuje nawet największemu niejadkowi, ale i nasyci na długie godziny. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych dań - nasza potrawka to dla ciebie strzał w dziesiątkę. Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a już wkrótce będziesz się raczyć wyśmienitym obiadem.

Składniki:

  • 2 szklanki rosołu lub wywaru warzywnego,
  • 400 g mięsa z rosołu,
  • 4 ugotowane marchewki (również mogą być z rosołu),
  • 4 łyżki masła,
  • 100 g ugotowanego groszku zielonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 400 g ugotowanego ryżu,
  • pół pęczka koperku,
  • szczypta rozmarynu, tymianku lub majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Potrawka z kurczaka z warzywami i ryżem. Sposób wykonania

Mięso z kurczaka pokrój na małe kawałki, a marchewkę na plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i zamieszaj do połączenia. Wlej rosół i zagotuj do wrzenia, energicznie mieszając.

Zmniejsz ogień i wrzuć pokrojone mięso. Duś pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodaj marchewkę, cebulę i czosnek oraz ugotowany wcześniej groszek. Podduszaj wszystko przez następne kilka minut i dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Potrawkę z kurczaka posyp na koniec posiekanym koperkiem i podawaj z ryżem. Możesz też wzbogacić posiłek o surówkę ze świeżej lub kiszonej kapusty bądź buraczki. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.