Potrawkę z kurczaka możesz przygotować w duchu zero waste na bazie mięsa drobiowego, które zostało ci z wczorajszego rosołu. To świetny sposób na upichcenie szybkiego i pożywnego obiadu, którym naje się kilkuosobowa rodzina. Potrawka podana w towarzystwie ryżu smakuje jeszcze lepiej, dlatego nie zapomnij wyłożyć go na talerz. Zamiast ryżu możesz też wykorzystać kaszę bądź gotowane lub tłuczone ziemniaki.
Potrawka z kurczaka z poniższego przepisu to solidna dawka węglowodanów, białka oraz witamin. Nie tylko zasmakuje nawet największemu niejadkowi, ale i nasyci na długie godziny. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie skomplikowanych dań - nasza potrawka to dla ciebie strzał w dziesiątkę. Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a już wkrótce będziesz się raczyć wyśmienitym obiadem.
Składniki:
Mięso z kurczaka pokrój na małe kawałki, a marchewkę na plasterki. Cebulę obierz i drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę pszenną i zamieszaj do połączenia. Wlej rosół i zagotuj do wrzenia, energicznie mieszając.
Zmniejsz ogień i wrzuć pokrojone mięso. Duś pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodaj marchewkę, cebulę i czosnek oraz ugotowany wcześniej groszek. Podduszaj wszystko przez następne kilka minut i dopraw solą, pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Potrawkę z kurczaka posyp na koniec posiekanym koperkiem i podawaj z ryżem. Możesz też wzbogacić posiłek o surówkę ze świeżej lub kiszonej kapusty bądź buraczki. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl