Gruszki w occie cioci Asi z Radomia. Tak pysznych nie robi nikt w rodzinie, a ważna jest jedna przyprawa

Ciocia Asia robi najlepsze ciasta i przetwory w całej rodzinie, a kiedy na jakimś spotkaniu otwiera słoik gruszek w occie, wszyscy ustawiamy się w kolejce. Są przepyszne, a sekretem cioci jest jedna przyprawa, która raczej kojarzy się z innymi owocami.

Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o przetwory z owoców, jesienią co druga kuchnia niemal tonie w słoikach z pysznymi śliwkami w syropie, kompotami z jabłek oraz oczywiście gruszkami w occie. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na gruszki w zalewie, mamy dla was coś specjalnego. Ciocia Asia robi je perfekcyjnie, a do zalewy oprócz goździków (wiadomo), dodaje także cynamon. Wystarczy po obiedzie otworzyć słoik i deser niepotrzebny. 

Gruszki w occie - przepis cioci z Radomia

Składniki na zalewę octową:

  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka octu
  • 3 szklanki cukru (lub 2,5)
  • 2 laski cynamonu
  • 5 goździków

Oprócz tego:

  • świeże i soczyste gruszki (tyle, ile wejdzie w słoiki)
  • czyste, wyparzone słoiczki
  • duży garnek do wekowania
  • ściereczka

Gruszki w occie - sposób wykonania:

  1. Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne i włóż pionowo do czystych, najlepiej wyparzonych we wrzątku słoików. Nie układaj ich zbyt ciasno, powinny pływać w zalewie. 
  2. Przygotuj garnek i wlej do niego wodę i ocet. Dodaj cukier oraz cynamon i goździki. Następnie zagotuj. 
  3. Gorącą zlewą zalej słoiki do pełna. Następnie szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek do wekowania i jego dno wyłóż ściereczką. 
  4. Do garnka wyłożonego ściereczką włóż słoiki, tak, by się nie dotykały. Następnie zalej je woda to poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj, aż gruszki zrobią się szkliste. Pozostaw do całkowitego wystudzenia. 

Tak przygotowane gruszki w occie to rarytas nie do opisania. Przygotuj je tak jak moja ciocia, a wszyscy twoi bliscy będą się zajadać, aż miło. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA