Ciocia Asia robi najlepsze ciasta i przetwory w całej rodzinie, a kiedy na jakimś spotkaniu otwiera słoik gruszek w occie, wszyscy ustawiamy się w kolejce. Są przepyszne, a sekretem cioci jest jedna przyprawa, która raczej kojarzy się z innymi owocami.
Jeśli chodzi o przetwory z owoców, jesienią co druga kuchnia niemal tonie w słoikach z pysznymi śliwkami w syropie, kompotami z jabłek oraz oczywiście gruszkami w occie. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na gruszki w zalewie, mamy dla was coś specjalnego. Ciocia Asia robi je perfekcyjnie, a do zalewy oprócz goździków (wiadomo), dodaje także cynamon. Wystarczy po obiedzie otworzyć słoik i deser niepotrzebny.
Gruszki w occie - przepis cioci z Radomia
Składniki na zalewę octową:
2 szklanki wody
1 szklanka octu
3 szklanki cukru (lub 2,5)
2 laski cynamonu
5 goździków
Oprócz tego:
świeże i soczyste gruszki (tyle, ile wejdzie w słoiki)
czyste, wyparzone słoiczki
duży garnek do wekowania
ściereczka
Gruszki w occie - sposób wykonania:
Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne i włóż pionowo do czystych, najlepiej wyparzonych we wrzątku słoików. Nie układaj ich zbyt ciasno, powinny pływać w zalewie.
Przygotuj garnek i wlej do niego wodę i ocet. Dodaj cukier oraz cynamon i goździki. Następnie zagotuj.
Gorącą zlewą zalej słoiki do pełna. Następnie szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek do wekowania i jego dno wyłóż ściereczką.
Do garnka wyłożonego ściereczką włóż słoiki, tak, by się nie dotykały. Następnie zalej je woda to poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj, aż gruszki zrobią się szkliste. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Tak przygotowane gruszki w occie to rarytas nie do opisania. Przygotuj je tak jak moja ciocia, a wszyscy twoi bliscy będą się zajadać, aż miło.