Więcej przepisów na przetwory z owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o przetwory z owoców, jesienią co druga kuchnia niemal tonie w słoikach z pysznymi śliwkami w syropie, kompotami z jabłek oraz oczywiście gruszkami w occie. Jeśli szukacie dobrego i sprawdzonego przepisu na gruszki w zalewie, mamy dla was coś specjalnego. Ciocia Asia robi je perfekcyjnie, a do zalewy oprócz goździków (wiadomo), dodaje także cynamon. Wystarczy po obiedzie otworzyć słoik i deser niepotrzebny.
Gruszki w occie - przepis cioci z Radomia
Składniki na zalewę octową:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 3 szklanki cukru (lub 2,5)
- 2 laski cynamonu
- 5 goździków
Oprócz tego:
- świeże i soczyste gruszki (tyle, ile wejdzie w słoiki)
- czyste, wyparzone słoiczki
- duży garnek do wekowania
- ściereczka
Gruszki w occie - sposób wykonania:
- Gruszki obierz i pokrój w ćwiartki. Następnie usuń gniazda nasienne i włóż pionowo do czystych, najlepiej wyparzonych we wrzątku słoików. Nie układaj ich zbyt ciasno, powinny pływać w zalewie.
- Przygotuj garnek i wlej do niego wodę i ocet. Dodaj cukier oraz cynamon i goździki. Następnie zagotuj.
- Gorącą zlewą zalej słoiki do pełna. Następnie szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek do wekowania i jego dno wyłóż ściereczką.
- Do garnka wyłożonego ściereczką włóż słoiki, tak, by się nie dotykały. Następnie zalej je woda to poziomu ok. 3/4 wysokości i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj, aż gruszki zrobią się szkliste. Pozostaw do całkowitego wystudzenia.
Tak przygotowane gruszki w occie to rarytas nie do opisania. Przygotuj je tak jak moja ciocia, a wszyscy twoi bliscy będą się zajadać, aż miło.