Pyszna i sycąca zupa z dyni. Będzie lepsza, niż się spodziewasz, ale zrób pewien trik

Zupa z dyni chodzi nam po głowie, kiedy za oknem zaczyna się robić jesiennie i kolorowo. Ten przepis pokocha każdy, kto lubi treściwe i sycące dania, a przez pewien trik, zupa z dyni będzie smakować lepiej niż w restauracji. Najlepiej już nagrzewaj piekarnik.

Więcej przepisów na dania z dynią znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o jesiennie zupy, zupa z dyni zajmuje zaszczytne miejsce na podium zaraz obok zupy grzybowej. Przepis na zupę krem z dyni jest banalny, ale to, co banalne, wcale nie musi być nudne. Zupa przygotowana w ten sposób rozgrzeje i nasyci każdy brzuch, ale pamiętaj, by warzywo wcześniej upiec. To nie tylko trik na poprawę smaku potrawy, ale także duże ułatwienie w oddzieleniu miąższu od twardej skórki. 

Zupa z dyni - przepis, który nasyci każdy brzuch

Składniki:

  • 1 niewielka dynia, do zup polecam odmianę hokkaido, ma więcej miąższu
  • ok. 800 ml do litra bulionu lub lekkiego rosołu
  • 4 niewielkie ziemniaki
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, odrobina kurkumy
  • masło
  • śmietanka lub mleczko kokosowe do zabielenia
  • opcjonalnie odrobina sera feta
  • do podania grzanki, kolendra lub prażone orzechy

Zupa z dyni - sposób wykonania:

  1. Dynię pokrój na kawałki, delikatnie oprósz solą i opcjonalnie natrzyj odrobiną oliwy lub masła. Połóż na blaszce wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok, pół godziny. 
  2. Kiedy dynia się piecze, pokrój cebulę oraz marchewkę, czosnek zgnieć w prasce. Obierz także ziemniaki i pokrój je w kostkę. 
  3. Kiedy dynia się już upiekła, oddziel miąższ od skóry i pokrój go na kawałki. Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim masło. 
  4. Do garnka wrzuć cebulę i przez chwilę ją podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę i ziemniaki oraz przyprawy. Smaż całość przez ok. 10 minut, w razie potrzeby dodaj więcej masła. 
  5. Do podsmażonych warzywa dodaj dynię, wymieszaj całość i zalej bulionem. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. 
  6. Do zupy dodaj pół szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego i jeśli lubisz, dwie łyżki sera typu feta. Następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem.
  7. Podawaj z grzankami lub kolendrą, świetnie sprawdzi się także groszek ptysiowy lub orzechy, zwłaszcza migdały.

Tak przygotowana zupa smakuje jak z najlepszej restauracji i chyba zgodzisz się z tym, że jest banalna w wykonaniu. Jeśli chcesz możesz dodać do niej odrobinę koncentratu pomidorowego - będzie bardziej wyrazista i zyska piękny, ciemniejszy kolor.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.