Więcej przepisów na dania z dynią znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chodzi o jesiennie zupy, zupa z dyni zajmuje zaszczytne miejsce na podium zaraz obok zupy grzybowej. Przepis na zupę krem z dyni jest banalny, ale to, co banalne, wcale nie musi być nudne. Zupa przygotowana w ten sposób rozgrzeje i nasyci każdy brzuch, ale pamiętaj, by warzywo wcześniej upiec. To nie tylko trik na poprawę smaku potrawy, ale także duże ułatwienie w oddzieleniu miąższu od twardej skórki.
Zupa z dyni - przepis, który nasyci każdy brzuch
Składniki:
- 1 niewielka dynia, do zup polecam odmianę hokkaido, ma więcej miąższu
- ok. 800 ml do litra bulionu lub lekkiego rosołu
- 4 niewielkie ziemniaki
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- sól, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa, odrobina kurkumy
- masło
- śmietanka lub mleczko kokosowe do zabielenia
- opcjonalnie odrobina sera feta
- do podania grzanki, kolendra lub prażone orzechy
Zupa z dyni - sposób wykonania:
- Dynię pokrój na kawałki, delikatnie oprósz solą i opcjonalnie natrzyj odrobiną oliwy lub masła. Połóż na blaszce wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok, pół godziny.
- Kiedy dynia się piecze, pokrój cebulę oraz marchewkę, czosnek zgnieć w prasce. Obierz także ziemniaki i pokrój je w kostkę.
- Kiedy dynia się już upiekła, oddziel miąższ od skóry i pokrój go na kawałki. Przygotuj garnek z grubym dnem i rozgrzej w nim masło.
- Do garnka wrzuć cebulę i przez chwilę ją podsmażaj. Następnie dodaj marchewkę i ziemniaki oraz przyprawy. Smaż całość przez ok. 10 minut, w razie potrzeby dodaj więcej masła.
- Do podsmażonych warzywa dodaj dynię, wymieszaj całość i zalej bulionem. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez ok. 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- Do zupy dodaj pół szklanki śmietanki lub mleczka kokosowego i jeśli lubisz, dwie łyżki sera typu feta. Następnie za pomocą blendera ręcznego zmiksuj całość na gładki krem.
- Podawaj z grzankami lub kolendrą, świetnie sprawdzi się także groszek ptysiowy lub orzechy, zwłaszcza migdały.
Tak przygotowana zupa smakuje jak z najlepszej restauracji i chyba zgodzisz się z tym, że jest banalna w wykonaniu. Jeśli chcesz możesz dodać do niej odrobinę koncentratu pomidorowego - będzie bardziej wyrazista i zyska piękny, ciemniejszy kolor.