Więcej przepisów znajdziesz na nasze stronie głównej Gazeta.pl
Dynia to najpyszniejsze jesienne warzywo jak tylko na drzewach zaczynają złocić się liście, to na polach i w ogrodach także złocą się dynie. Jeśli chodzi o przepis na dynię, ten, który dziś wam zaproponujemy, jest fantastyczny z trzech powodów. Jest po pierwsze bardzo łatwy, po drugie, naprawdę szybki - wystarczy po prostu na chwilę włożyć do piekarnika, oraz po trzecie - jest przepyszny. Jak zrobić dynię pieczoną w piekarniku? Przyprawy są ważne, wiadomo, ale ważny jest także ser. Feta to najlepszy przyjaciel dyni.
Pieczona dynia - przepis
Składniki:
- ok. 1,5 dyni
- 200 g sera typu feta
- oliwa
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ostra i słodka papryka, odrobina tymianku
Sposób wykonania:
- Dynię oczyść i odkrój skórę. Użyj do tego ostrego noża, ponieważ większość warzyw ma skórę naprawdę twardą.
- Miąższ pokrój w plastry lub dużą kostkę - jak ci wygodniej. Następnie natrzyj oliwą i przyprawami, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i połóż na niej dynię. Następnie włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
- Dynię piecz przez ok. pół godziny, w zależności od tego, jak grube są kawałki. Po upływie 20 minut na każdy kawałek połóż odrobinę pokruszonego sera feta. Kiedy dynia miejscami będzie już brązowa, to znak, że jest już idealnie upieczona.
Taka dynia to idealny dodatek do obiadu lub obiad sam w sobie. Podawaj ją ze świeżą surówką lub grzanką ziołową - pycha, pych i jeszcze raz pycha!