Leczo na zimę do słoików. Jeśli dodajesz kiełbasę, pamiętaj o ważnej rzeczy, inaczej się zepsuje

Leczo na zimę do słoików jesienią powinien zrobić każdy, kto lubi mieć pod ręką pyszne danie, a nie chce jednocześnie kupować w sklepie gotowców. Przepis na leczo do słoików jest banalnie prosty, ale jeden błąd może sprawić, że szybko się zepsuje. Chodzi o kiełbasę.

rójWięcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Idzie zima, więc trzeba robić zapasy! No dobrze, może to nie jest główny powód, dla którego jesienią robimy weki i przetwory, ale prawda jest taka, że zawsze warto mieć pod ręką słoik pysznego, domowego leczo. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić leczo na zimę do słoików, żeby wytrzymało kilka miesięcy. Jeśli dodajesz kiełbasę, musisz szczególnie się do tego przyłożyć. Jednokrotna pasteryzacja może okazać się niewystarczająca. Najlepiej powtórzyć ją trzykrotnie. 

Leczo na zimę do słoików - przepis

Składniki:

  • 1 kg papryki
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg malinowych pomidorów
  • 2 średnie cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • laska kiełbasy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, odrobina oregano
  • łyżka smalcu

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj duży garnek i rozgrzej w nim smalec. Następnie dodaj cebulę posiekaną w kostkę i zeszklij ją. Jeśli używasz kiełbasy, pokrój ją w talarki i podsmaż razem z cebulą.
  2. Cukinię, paprykę i pomidory pokrój w dość sporą kostkę. Następnie przełóż do garnka z cebulą i kiełbasą. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy. 
  3. Leczo gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Kiedy warzywa będą miękkie, przełóż potrawę do czystych, najlepiej wyparzonych słoików. Następnie szczelnie je zakręć i włóż do dużego garnka. 
  4. Zalej słoiki wodą do wysokości ok. 3/4. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj przez 20 minut. Pozostaw do ostygnięcia. Następnego dnia powtórz proces pasteryzacji, tym razem przez 15 minut. Trzeciego dnia ponownie zapasteryzuj słoiki przez 10 minut.

Po procesie tyndalizacji, leczo możesz spokojnie przechowywać w piwnicy lub kuchennych szafkach. Kiedy najdzie cię ochota, wystarczy, że po prostu odgrzejesz potrawę i pyszny, domowy obiad ze słoika gotowy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.