Jak wybrać idealną dynię w sklepie? Wykorzystaj ten prosty trik. Poklep warzywo i uważnie nasłuchuj

Nareszcie nadeszła długo wyczekiwana jesień. Po męczących upałach i palącym słońcu, wszyscy mogą odetchnąć w nieco chłodniejsze dni. Jesień to jednak nie tylko chłód, kolorowe liście i spadające z drzew kasztany. To również sezon na wiele warzyw, w tym dynię. Jak wybrać tę idealną? Podczas zakupów wykonaj ten prosty trik.

Jak wybrać idealną dynię? To zadanie może wydawać się szalenie trudne. W końcu jak poznać po tak twardym warzywie, że jest już wystarczająco dojrzałe i będzie smakować wybornie przerobione na aromatyczną zupę krem lub korzenne i słodkie ciasto. Na całe szczęście wystarczy dynię... poklepać. Choć może wydawać się to szalone, to metoda ta działa doskonale. Wypróbuj sama podczas kolejnych zakupów. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Kiedy dynia nadaje się do spożycia? Zwróć uwagę na te elementy

Zanim kupisz dynię, uważnie się jej przyjrzyj. Dojrzałe okazy nie powinny mieć widocznych pęknięć, plam, przebarwień i wgnieceń. Oczywiście faktura skórki zależy od rodzaju dyni, jednak tradycyjna, pomarańczowa dynia powinna być idealnie gładka i twarda. Co więcej, w ocenie dojrzałości jesiennego warzywa liczy się także jego barwa. Dynia powinna być mocno pomarańczowa. Słabszy odcień, wręcz nieco żółtawy, może wskazywać na to, że warzywo potrzebuje jeszcze czasu by dojrzeć.

Czy powinniśmy zwracać uwagę na coś jeszcze? Otóż liczy się masa dyni. Jeśli nie jest ona proporcjonalna do jej rozmiarów, tj. dynia waży mniej niż początkowo szacowaliśmy, może oznaczać to, że w środku nie ma wiele miąższu. To właśnie on jest w dyni najważniejszy, ponieważ z niego robimy zupę, przetwory, czy purée do ciasta.

Test na idealną dynię. Zanim ją kupisz, poklep i nasłuchuj

Jak sprawdzić, czy dynia nadaje się do spożycia i jest dojrzała? Czynników, które na to wskazują jest jak się okazje wiele. Gdy ocenisz już jej masę, kolor, kształt i skórę, pozostał jeden test do wykonania. To dzięki temu będziesz mieć pewność, że wybrane warzywo nadaje się do kupna. Co więc należy zrobić?

Zanim kupisz dynię, musisz ją... poklepać. Wystarczy jedno puknięcie w skórę warzywa. Gdy to zrobisz, uważnie nasłuchuj dźwięku. Po poklepaniu dyni powinnaś słyszeć pusty, głuchy dźwięk. To sygnał, że warzywo jest już dojrzałe i nadaje się do spożycia. Jeśli jednak dźwięk nie jest taki, jaki powinien być, lepiej odłożyć warzywo na półkę lub kupić i odczekać pewien czas, by dynia w spokoju dojrzała. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.