Fasolka po bretońsku. Dodaj dwie rzeczy do moczenia fasoli - będzie o wiele smaczniejsza

Fasolka po bretońsku to wymarzony obiad jesienną porą. Przepis jest oczywiście bardzo łatwy - fasolkę należy ugotować i połączyć z wędzonką, pomidorami i przyprawami. Jeśli jednak chcesz, żeby twoja fasolka była smaczniejsza, do moczenia fasoli dodaj dwie rzeczy. Smaku i aromatu nie da się opisać.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Fasolka po bretońsku, wbrew temu, co sugeruje nazwa, to danie w całości polskie i pewnie wszyscy się zgodzimy, że pyszne, jak mało co. Przepis jest oczywiście banalny, ale smak w równie banalny sposób możesz podrasować. Fasolę przecież trzeba namoczyć, prawda? Jeśli dodasz do niej cebulę i kilka laurowych liści, sprawisz, że aromat dania wzrośnie wielokrotnie. No a oprócz tego ważna jest wędzonka. Już mówimy co i jak. 

Zobacz wideo

Fasolka po bretońsku - tym sposobem ja podkręcisz

Składniki:

  • 500 g fasoli typu Piękny Jaś
  • ok. 300 g wędzonego boczku
  • laska swojskiej kiełbasy
  • 400 g wędzonych kości
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
  • smalec do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Dzień lub kilka godzin przed planowanym przygotowaniem potrawy, należy namoczyć fasolę. Wodę zagotuj i wlej ją do miski. Dodaj posiekaną w grube piórka cebulę oraz liście laurowe. Kiedy woda lekko ostatnie, dodaj fasolę. Mocz nie mniej niż osiem godzin. 
  2. Namoczoną fasolę przelej do garnka z wodą, w której się moczyła i lekko osól. Następnie zagotuj na wolnym ogniu. 
  3. Wędzone kości zalej niewielką ilością wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj na wolnym ogniu i do wywaru dodaj podgotowaną fasolkę. Gotuj całość, aż fasolka zacznie robić się miękka.
  4. Boczek pokrój w kostkę, podobnie pokrój kiełbasę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  5. Na patelni wytop boczek, a kiedy zbrązowieje, dodaj kiełbasę i cebulę. Podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa podsmaży. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż do momentu, aż uwolni swój aromat. 
  6. Zawartość patelni przełóż do garnka z fasolką. Dodaj passatę pomidorową oraz koncentrat i przyprawy do smaku. Zmniejsz moc palnika i duś całość, aż odparuje nadmiar wody. 

Tak przygotowana fasolka po bretońsku nie tylko jest pyszna, ale także idealnie nadaje się do wekowania. Wystarczy, że włożysz potrawę do słoika i zapasteryzujesz ją przez 10 minut we wrzątku. Taka fasolka może stać w lodówce nawet miesiąc. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.