Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Fasolka po bretońsku, wbrew temu, co sugeruje nazwa, to danie w całości polskie i pewnie wszyscy się zgodzimy, że pyszne, jak mało co. Przepis jest oczywiście banalny, ale smak w równie banalny sposób możesz podrasować. Fasolę przecież trzeba namoczyć, prawda? Jeśli dodasz do niej cebulę i kilka laurowych liści, sprawisz, że aromat dania wzrośnie wielokrotnie. No a oprócz tego ważna jest wędzonka. Już mówimy co i jak.
Fasolka po bretońsku - tym sposobem ja podkręcisz
Składniki:
- 500 g fasoli typu Piękny Jaś
- ok. 300 g wędzonego boczku
- laska swojskiej kiełbasy
- 400 g wędzonych kości
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
- smalec do smażenia
Sposób wykonania:
- Dzień lub kilka godzin przed planowanym przygotowaniem potrawy, należy namoczyć fasolę. Wodę zagotuj i wlej ją do miski. Dodaj posiekaną w grube piórka cebulę oraz liście laurowe. Kiedy woda lekko ostatnie, dodaj fasolę. Mocz nie mniej niż osiem godzin.
- Namoczoną fasolę przelej do garnka z wodą, w której się moczyła i lekko osól. Następnie zagotuj na wolnym ogniu.
- Wędzone kości zalej niewielką ilością wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zagotuj na wolnym ogniu i do wywaru dodaj podgotowaną fasolkę. Gotuj całość, aż fasolka zacznie robić się miękka.
- Boczek pokrój w kostkę, podobnie pokrój kiełbasę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni wytop boczek, a kiedy zbrązowieje, dodaj kiełbasę i cebulę. Podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a kiełbasa podsmaży. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i smaż do momentu, aż uwolni swój aromat.
- Zawartość patelni przełóż do garnka z fasolką. Dodaj passatę pomidorową oraz koncentrat i przyprawy do smaku. Zmniejsz moc palnika i duś całość, aż odparuje nadmiar wody.
Tak przygotowana fasolka po bretońsku nie tylko jest pyszna, ale także idealnie nadaje się do wekowania. Wystarczy, że włożysz potrawę do słoika i zapasteryzujesz ją przez 10 minut we wrzątku. Taka fasolka może stać w lodówce nawet miesiąc.