Nie znajdziesz ich w sklepie, a pasują do kawy i herbaty. Ich aromat poczują nawet sąsiedzi

Piękna złota jesień cieszy nas od kilkunastu dni. Za oknami możemy zobaczyć piękną pogodę, która dopełniona jest słońcem i brakiem deszczu. Do takiego obrazka brakuje jeszcze ciepłej herbaty i słodkiej przekąski. Jednak już na to zaradzimy. Te ciasteczka są pełne aromatu i to właśnie z nimi będziesz kojarzyć ten okres w roku.
Zobacz wideo Ciastka budyniowe - idealne na kwarantannowe smutki

Jesienne ciasteczka korzenne to doskonały sposób na rozgrzanie i nadanie temu okresowi smacznego akcentu. Bogate smaki można zawdzięczyć licznym przyprawom, które nadają im charakteru. Połączone z chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami, sprawiają wrażenie jeszcze smaczniejszych. Możesz je podać z herbatą, kawą lub ciepłym kakao. Ich aromat jest tak intensywny, że sąsiedzi sami zapukają do twoich drzwi i zapytają o przepis.

Przepis na jesienne ciasteczka korzenne

Składniki

  • 600 g mąki pszennej,
  • 250 g płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka cynamonu,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • szczypta zmielonych goździków,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 150 g masła,
  • 250 g brązowego cukru,
  • 100 g białego cukru,
  • jajko,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 150 g orzechów włoskich,
  • 150 g rodzynków.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dwie blaszki, które wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz resztą przypraw, czyli cynamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, oraz rodzynki.
  3. W dużej misce umieść miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki i oba cukry. Ubijaj mikserem przez kilka minut do momentu, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie przez kolejne 2 minuty. Na koniec do powstałej masy wlej miód i dokładnie wymieszaj.
  4. Do powstałej masy stopniowo zacznij dodawać suche składniki korzenne. Mieszaj wszystko na niskich obrotach miksera do całkowitego połączenia. Następnie dodaj mieszankę z płatków owsianych, orzechów i rodzynków. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
  5. Na przygotowanej blaszce do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta. Pamiętaj, by zachować odstępy między nimi, ponieważ ciasteczka mogę zwiększyć swoją objętość podczas pieczenia.
  6. Tak przygotowaną blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Góra i brzegi powinny się lekko zarumienić. Po wypieczeniu wyjmij ciasteczka z urządzenia i pozostaw je na blaszkach przez kilka minut. Następnie przenieś je na kratkę do ostygnięcia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: