-
Haps
-
Jak przygotować
- Nie znajdziesz ich w sklepie, a pasują do kawy i herbaty. Ich aromat poczują nawet sąsiedzi
Nie znajdziesz ich w sklepie, a pasują do kawy i herbaty. Ich aromat poczują nawet sąsiedzi
Piękna złota jesień cieszy nas od kilkunastu dni. Za oknami możemy zobaczyć piękną pogodę, która dopełniona jest słońcem i brakiem deszczu. Do takiego obrazka brakuje jeszcze ciepłej herbaty i słodkiej przekąski. Jednak już na to zaradzimy. Te ciasteczka są pełne aromatu i to właśnie z nimi będziesz kojarzyć ten okres w roku.
Zobacz wideo
Ciastka budyniowe - idealne na kwarantannowe smutki
Jesienne ciasteczka korzenne to doskonały sposób na rozgrzanie i nadanie temu okresowi smacznego akcentu. Bogate smaki można zawdzięczyć licznym przyprawom, które nadają im charakteru. Połączone z chrupiącymi orzechami i słodkimi rodzynkami, sprawiają wrażenie jeszcze smaczniejszych. Możesz je podać z herbatą, kawą lub ciepłym kakao. Ich aromat jest tak intensywny, że sąsiedzi sami zapukają do twoich drzwi i zapytają o przepis.
Przepis na jesienne ciasteczka korzenne
Składniki
- 600 g mąki pszennej,
- 250 g płatków owsianych,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki imbiru,
- szczypta zmielonych goździków,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 150 g masła,
- 250 g brązowego cukru,
- 100 g białego cukru,
- jajko,
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- 2 łyżki miodu,
- 150 g orzechów włoskich,
- 150 g rodzynków.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i przygotuj dwie blaszki, które wyłóż papierem do pieczenia.
- W jednej misce wymieszaj przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia, solą oraz resztą przypraw, czyli cynamonem, imbirem, goździkami i gałką muszkatołową. W drugiej misce wymieszaj płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, oraz rodzynki.
- W dużej misce umieść miękkie masło podzielone na mniejsze kawałki i oba cukry. Ubijaj mikserem przez kilka minut do momentu, aż masa stanie się puszysta. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie przez kolejne 2 minuty. Na koniec do powstałej masy wlej miód i dokładnie wymieszaj.
- Do powstałej masy stopniowo zacznij dodawać suche składniki korzenne. Mieszaj wszystko na niskich obrotach miksera do całkowitego połączenia. Następnie dodaj mieszankę z płatków owsianych, orzechów i rodzynków. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- Na przygotowanej blaszce do pieczenia, za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta. Pamiętaj, by zachować odstępy między nimi, ponieważ ciasteczka mogę zwiększyć swoją objętość podczas pieczenia.
- Tak przygotowaną blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 15 minut. Góra i brzegi powinny się lekko zarumienić. Po wypieczeniu wyjmij ciasteczka z urządzenia i pozostaw je na blaszkach przez kilka minut. Następnie przenieś je na kratkę do ostygnięcia.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl