Ten przepis to idealne połączenie ciasta ptysiowego i słodkiego kremu. W takim wydaniu zniknie cała blacha

Karpatka to jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Połączenie tradycyjnego, parzonego ciasta i gęstego, słodkiego kremu budyniowego to prawdziwy raj dla kubków smakowych. Można ją przygotować zarówno na co dzień, jak i od święta, a każdy, kto jej spróbuje, poprosi o co najmniej jedną dokładkę.

Przepis na karpatkę wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Choć bez problemu można dziś kupić "gotowca" z proszku lub cukierni, to gwarantujemy, że nic nie pobije smaku domowego wypieku. Tradycyjne polskie ciasto składa się z warstw parzonego ciasta ptysiowego oraz wypełnienia w postaci kremu na bazie budyniu waniliowego. Chrupiące ciasto i słodki krem dostarczają nieziemskich wrażeń smakowych. 

Zobacz wideo Monkey bread - nietypowy deser [PRZEPIS]

Przepis na karpatkę z masą budyniową. Słodki krem przekładany ciastem ptysiowym nie ma sobie równych

Karpatka jest znana w Polsce od wielu dekad. Jej nazwa pochodzi od łańcucha górskiego, który przebiega m.in. przez Polskę, Rumunię i Słowację. Pofałdowane płaty ciasta przypominają kształtem krajobraz górski. Na przygotowanie smakowitego ciasta trzeba poświęcić łącznie około półtorej godziny. Pewne jest jednak, że czas spędzony w kuchni będzie dobrą inwestycją dla podniebienia.

Składniki na ciasto:

  • pół kostki masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 200 g mąki tortowej,
  • 5 dużych jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 kostka masła,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 żółtko.

Karpatka z budyniem waniliowym. Sposób przygotowania

Ciasto na karpatkę zacznij od zagotowania w garnku wody razem z masłem i solą. Kiedy masło się roztopi, zdejmij rondel z palnika. Wsyp mąkę tortową i dokładnie zamieszaj. Postaw garnek z powrotem na ogniu i zacznij podgrzewać powstałą masę, nie zapominając o tym, by od czasu do czasu  zamieszać. Po pięciu minutach odstaw ją do ostudzenia.

Wbij po kolei jajka i miksuj do połączenia składników. Wsyp całe opakowanie proszku do pieczenia i wymieszaj. Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wylej na nią połowę masy i dokładnie rozprowadź ją po całej powierzchni. Na koniec wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do 210 st. Celsjusza i piecz przez 15-20 minut. Ciasto będzie gotowe, kiedy wyrośnie i utworzą się z niego charakterystyczne wzniesienia. Drugą część masy upiecz dokładnie w ten sam sposób.

Kiedy blaty parzonego ciasta będą już gotowe, zajmij się kremem budyniowym. Do rondla wlej 400 ml mleka z cukrem zwykłym i waniliowym. Całość zagotuj, a pozostałe 100 ml mleka wymieszaj z mąką ziemniaczaną i pszenną oraz z żółtkiem. Powstałą mieszankę przelej do gotującego się mleka. Mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje. W dalszym kroku zdejmij garnek z palnika. Wierzch naczynia zakryj folią spożywczą, a następnie odstaw je do ostudzenia.

Do ostudzonego budyniu dodaj miękkie, wyjęte z lodówki godzinę wcześniej masło. Wszystkie składniki zmiksuj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy kremowej. Krem budyniowy wyłóż na spód jednego z blatów i przykryj go drugim. Na koniec możesz dodatkowo oprószyć pyszne ciasto cukrem pudrem. Tradycyjna karpatka jest już gotowa do podania na talerze. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: