Przepis babci na rogaliki to największy hit tej jesieni. Doskonale komponują się z dżemem czy czekoladą. Przygotowuje się je łatwo i błyskawicznie, jednak aby wyszły idealne, nie możesz zmieniać proporcji ani sposobu przygotowywania. Oto przepis babci na rogaliki, który jest niezastąpiony.
Rogaliki z trzech składników to najprostszy, a zarazem najlepszy przepis na te wypieki, jaki można znaleźć w internecie. Pochodzi z przepiśnika mojej babci, więc to sprawdzona receptura, która w naszym domu była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
Potrzebujemy również nadzienia - czekolady lub dżemu oraz jednego jajka, którym posmarujemy rogaliki, by miały piękny złocisty kolor po wyjęciu z piekarnika.
Rogaliki babci muszą być wykonane zgodnie z zasadą 1:1:1, czyli przy użyciu takich samych porcji trzech składników. W przypadku pojedynczej porcji będzie to 250 gramów na każdy produkt. Jeśli chcemy podwoić lub potroić porcję, należy również proporcjonalnie zwiększyć gramaturę używanych produktów.
Nadzienie, którym możemy wypełnić rogaliki, jest dowolne. Można użyć cukierków krówek, marmolady, dżemu, kremu czekoladowego czy kremu o innym wybranym smaku.
Sposób przygotowania: