Ta metoda na rogaliki jest bezbłędna. Moja babcia zawsze tak robiła, mama również, więc i ty spróbuj

Rogaliki to jeden z najpyszniejszych deserów, jakie można przygotować jesienią. Idealnie smakują do kawy czy herbaty. Jednak ich smak to zasługa metody 1:1:1. Oto przepis mojej babci na obłędne rogaliki, które wychodzą za każdym razem.

Przepis babci na rogaliki to największy hit tej jesieni. Doskonale komponują się z dżemem czy czekoladą. Przygotowuje się je łatwo i błyskawicznie, jednak aby wyszły idealne, nie możesz zmieniać proporcji ani sposobu przygotowywania. Oto przepis babci na rogaliki, który jest niezastąpiony. 

Zobacz wideo Rogaliki z makiem

Rogaliki metodą 1:1:1. Przepis babci na obłędnie pyszne wypieki 

Rogaliki z trzech składników to najprostszy, a zarazem najlepszy przepis na te wypieki, jaki można znaleźć w internecie. Pochodzi z przepiśnika mojej babci, więc to sprawdzona receptura, która w naszym domu była przekazywana z pokolenia na pokolenie. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 250 g mąki pszennej, 
  • 250 g masła 82 proc., 
  • 250 g twarogu półtłustego w kostce. 

Potrzebujemy również nadzienia - czekolady lub dżemu oraz jednego jajka, którym posmarujemy rogaliki, by miały piękny złocisty kolor po wyjęciu z piekarnika.  

Rogaliki babci muszą być wykonane zgodnie z zasadą 1:1:1, czyli przy użyciu takich samych porcji trzech składników. W przypadku pojedynczej porcji będzie to 250 gramów na każdy produkt. Jeśli chcemy podwoić lub potroić porcję, należy również proporcjonalnie zwiększyć gramaturę używanych produktów.  

Nadzienie, którym możemy wypełnić rogaliki, jest dowolne. Można użyć cukierków krówek, marmolady, dżemu, kremu czekoladowego czy kremu o innym wybranym smaku.  

Przepis babci na rogaliki. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Twaróg mielimy w maszynce do mielenia, a masło kroimy a drobniejsze części. 
  2. Zmielony twaróg, mąkę i pokrojone masło wrzucamy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Schładzamy je w lodówce przez około godzinę, a następnie dzielimy na cztery części.  
  3. Blat posypujemy mąką, a następnie każdą z części rozwałkowujemy i kroimy w wąskie trójkąty. 
  4. Na podstawę każdego trójkąta nakładamy łyżeczkę wybranego nadzienia, a następnie zawijamy w rulonik, sklejając nadzienie u podstawy trójkąta. 
  5. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rogaliki układamy w odstępach, bo podczas pieczenia urosną. Dzięki temu zapobiegniemy sklejeniu się rogalików. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza, góra dół z termoobiegiem przez około 20-25 minut. 
Więcej o: