Francuski specjał zyskuje na popularności w polskich domach. Rozgrzeje lepiej niż rosół

Zupy to dania, po które coraz chętniej sięga się gdy za oknem pojawia się typowa jesienna pogoda. Nie da się ukryć, że to właśnie one rozgrzewają nas od środka. Oprócz prawdziwego rozgrzania są świetnym połączeniem różnych smaków. To francuskie danie jest tego idealnym przykładem. Polacy coraz częściej sięgają więc po jego przepis.

Zupa cebulowa z grzankami to klasyk kuchni francuskiej. Jest daniem o długiej historii, która sięga wieków. Jej początki można odnaleźć w różnych kuchniach europejskich, ale to Francji przypisuje się jej rozpowszechnienie. Przepis na klasyczną francuską zupę cebulową, znaną jako "soupe à l'oignon", pojawił się po raz pierwszy w XVIII wieku i od tego czasu zdobył ogromną popularność na całym świecie.

Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność

Jej bogaty skład, a także aromatyczny i głęboki smak sprawiają, że jest idealna na chłodniejsze dni. By ją wykonać nie trzeba wcale skomplikowanych składników. Wystarczy, że zaopatrzysz się w cebulę, bulion i przyprawy. By całość jeszcze bardziej nasyciła, możesz zaserwować ją z grzankami lub z dodatkiem żółtego sera.

Przepis na zupę cebulową

Składniki

  • 6 dużych cebul,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 litr bulionu,
  • 150 ml białego wina,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • kilka kromek bagietki lub chleba,
  • 2 ząbki czosnku,
  • masło do smarowania.

Sposób przygotowania

  1. W dużym garnku połącz masło i oliwę z oliwek, ustaw tłuszcz na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć obrane i posiekane na drobno kawałki cebuli. Zmniejsz ogień i smaż całość przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie warzywo powinno się lekko podsmażyć i skarmelizować.
  2. Po tym czasie, gdy cebula jest już dobrze podsmażona, posyp je mąką. Mieszaj wszystko przez kilka minut, by mąka mogła się lekko zrumienić.
  3. Do składników wlej białe wino i gotuj je przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dzięki temu dodatkowi zupa zyska oryginalny smak.
  4. Następnie stopniowo wlewaj wołowy, cały czas mieszając. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut, aby składniki się połączyły. Po upływie tego czasu wsyp cukier, sól i pieprz.
  5. Teraz czas na przygotowanie bagietek. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  6. Chleb lub bułki pokrój na kromki i delikatnie podgrzej je w piekarniku przez kilka minut. Przez ten czas powinny stać się lekko chrupiące. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, połącz go z masłem. Taką mieszanką wysmaruj pieczywo i ponownie włóż je do gorącego urządzenia.
  7. Przygotowaną zupę cebulową posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ciepłymi grzankami.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.