Zupa cebulowa z grzankami to klasyk kuchni francuskiej. Jest daniem o długiej historii, która sięga wieków. Jej początki można odnaleźć w różnych kuchniach europejskich, ale to Francji przypisuje się jej rozpowszechnienie. Przepis na klasyczną francuską zupę cebulową, znaną jako "soupe à l'oignon", pojawił się po raz pierwszy w XVIII wieku i od tego czasu zdobył ogromną popularność na całym świecie.
Zobacz wideo Zupa serowa, ciągnąca się przyjemność
Jej bogaty skład, a także aromatyczny i głęboki smak sprawiają, że jest idealna na chłodniejsze dni. By ją wykonać nie trzeba wcale skomplikowanych składników. Wystarczy, że zaopatrzysz się w cebulę, bulion i przyprawy. By całość jeszcze bardziej nasyciła, możesz zaserwować ją z grzankami lub z dodatkiem żółtego sera.
Przepis na zupę cebulową
Składniki
- 6 dużych cebul,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 litr bulionu,
- 150 ml białego wina,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- kilka kromek bagietki lub chleba,
- 2 ząbki czosnku,
- masło do smarowania.
Sposób przygotowania
- W dużym garnku połącz masło i oliwę z oliwek, ustaw tłuszcz na średnim ogniu. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć obrane i posiekane na drobno kawałki cebuli. Zmniejsz ogień i smaż całość przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie warzywo powinno się lekko podsmażyć i skarmelizować.
- Po tym czasie, gdy cebula jest już dobrze podsmażona, posyp je mąką. Mieszaj wszystko przez kilka minut, by mąka mogła się lekko zrumienić.
- Do składników wlej białe wino i gotuj je przez kilka minut, aż alkohol odparuje. Dzięki temu dodatkowi zupa zyska oryginalny smak.
- Następnie stopniowo wlewaj wołowy, cały czas mieszając. Gotuj zupę na małym ogniu przez kolejne 30 minut, aby składniki się połączyły. Po upływie tego czasu wsyp cukier, sól i pieprz.
- Teraz czas na przygotowanie bagietek. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
- Chleb lub bułki pokrój na kromki i delikatnie podgrzej je w piekarniku przez kilka minut. Przez ten czas powinny stać się lekko chrupiące. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, połącz go z masłem. Taką mieszanką wysmaruj pieczywo i ponownie włóż je do gorącego urządzenia.
- Przygotowaną zupę cebulową posyp posiekaną natką pietruszki i podawaj z ciepłymi grzankami.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl