Delikatne i soczyste sznycelki po francusku. Panierka jest obłędna i to bez bułki tartej

Jeśli szukasz pomysłu na obiad z kurczakiem, ten przepis rzuci cię na kolana. Sznycelki drobiowe po francusku ą tak delikatne i aromatyczne, że każdy pokocha je od pierwszego kęsa. Jak je zrobić? Bardzo ważna jest panierka - zrezygnuj z bułki tartej, ale dodaj jedną przyprawę.

Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Sznycelki po francusku lu kotlety po francusku to fantastyczny pomysł na delikatnego i soczystego kurczaka w obłędnej panierce. Znudziły ci się wysuszone kotlety z kurczaka w panierce z bułki tartej, lub może chcesz zaskoczyć swoich bliskich (i siebie też) czymś naprawdę wyjątkowym? Zamiast tradycyjnej panierki, zrób gęste ciasto. Tylko nie zapomnij o suszonej cebuli - to ona nada kotlecikom niesamowitego aromatu.

Zobacz wideo

Pomysł na obiad z kurczakiem, czyli sznycelki po francusku

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka
  • pół szklanki mleka
  • 1 średnie jajko
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • mąka pszenna (ok. 1/3 szklanki)
  • sól, pieprz, suszona cebula, odrobina suszonego tymianku
  • olej do smażenia

Sznycelki drobiowe po francusku - sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść z błonek i pokrój na dość cienkie plastry. Możesz zrobić to w poprzek lub pod skosem. Jeśli w jakimś miejscu mięso było za grubo pokrojone, delikatnie rozgnieć je pięścią. 
  2. Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i dokładnie wmasuj przyprawy. 
  3. Do miski wlej mleko, dodaj jajko, majonez, musztardę i mąkę. Całość zmiksuj na gładkie, jednak dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki. 
  4. Do ciasta dodaj łyżkę suszonej cebuli i tymianek. Ponownie wymieszaj i zanurz w nim każdy kawałek kurczaka. Ciasto powinno dokładnie otulać mięso. 
  5. Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo tłuszczu. Kiedy będzie gorący, kładź na nim sznycelki w cieście i smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące. 

Takie sznycelki smakują idealnie ze wszystkimi dodatkami. Polecam ziemniaczane purée i świeżą surówkę lub warzywa na parze. Jako wskazówkę mogę dodać, że zamiast cebuli suszonej możesz użyć cebuli duszonej. Wówczas podsmaż ją na maśle, aż się zezłoci i kiedy lekko ostygnie, dodaj do ciasta. Ta wersja również jest bardzo smaczna. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.