Więcej przepisów na dania z kurczakiem znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sznycelki po francusku lu kotlety po francusku to fantastyczny pomysł na delikatnego i soczystego kurczaka w obłędnej panierce. Znudziły ci się wysuszone kotlety z kurczaka w panierce z bułki tartej, lub może chcesz zaskoczyć swoich bliskich (i siebie też) czymś naprawdę wyjątkowym? Zamiast tradycyjnej panierki, zrób gęste ciasto. Tylko nie zapomnij o suszonej cebuli - to ona nada kotlecikom niesamowitego aromatu.
Pomysł na obiad z kurczakiem, czyli sznycelki po francusku
Składniki:
- ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka
- pół szklanki mleka
- 1 średnie jajko
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- mąka pszenna (ok. 1/3 szklanki)
- sól, pieprz, suszona cebula, odrobina suszonego tymianku
- olej do smażenia
Sznycelki drobiowe po francusku - sposób wykonania:
- Mięso oczyść z błonek i pokrój na dość cienkie plastry. Możesz zrobić to w poprzek lub pod skosem. Jeśli w jakimś miejscu mięso było za grubo pokrojone, delikatnie rozgnieć je pięścią.
- Każdy plaster mięsa dopraw z obu stron solą oraz pieprzem i dokładnie wmasuj przyprawy.
- Do miski wlej mleko, dodaj jajko, majonez, musztardę i mąkę. Całość zmiksuj na gładkie, jednak dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki.
- Do ciasta dodaj łyżkę suszonej cebuli i tymianek. Ponownie wymieszaj i zanurz w nim każdy kawałek kurczaka. Ciasto powinno dokładnie otulać mięso.
- Na patelni porządnie rozgrzej dość sporo tłuszczu. Kiedy będzie gorący, kładź na nim sznycelki w cieście i smaż, aż z obu stron będą złote i chrupiące.
Takie sznycelki smakują idealnie ze wszystkimi dodatkami. Polecam ziemniaczane purée i świeżą surówkę lub warzywa na parze. Jako wskazówkę mogę dodać, że zamiast cebuli suszonej możesz użyć cebuli duszonej. Wówczas podsmaż ją na maśle, aż się zezłoci i kiedy lekko ostygnie, dodaj do ciasta. Ta wersja również jest bardzo smaczna.