Starszy Japończyk spróbował bigosu, przygotowanego przez wnuka. Jego reakcja rozczuliła internautów

Bigos to potrawa, bez której nie wyobrażamy sobie kuchni polskiej. Na przestrzeni lat zyskał taką popularność, że usłyszeli o nim nawet smakosza zza morza. Pewien polsko-japoński youtuber postanowił ugotować go swojemu dziadkowi. Reakcja starszego Japończyka była taka, jak można się było spodziewać.

Bigos to tradycyjne danie kuchni polskiej, przygotowywane regularnie od setek lat. Każda rodzina szczyci się własnym, oryginalnym przepisem na smaczną potrawę z kapusty i mięsa. Zagraniczni miłośnicy bigosu nierzadko miewają jednak problemy ze znalezieniem wszystkich potrzebnych do niego składników, Mimo to radzą sobie, jak mogą. Swoją przeprawę z ugotowaniem bigosu zrelacjonował pewien youtuber polsko-japońskiego pochodzenia, mieszkający w Kraju Kwitnącej Wiśni.

Zobacz wideo Ekspresowy bigos z młodej kapusty

Japończyk po raz pierwszy próbował bigosu. Wnuk nagrał jego reakcję

Gabriel Hyodo to znany youtuber, który w swoich filmikach pokazuje życie w Japonii. W jednym z ostatnich nagrań podzielił się swoim doświadczeniem z gotowania bigosu. Zadanie nie było proste, ponieważ niektóre składniki były trudno dostępne. Mimo to Gabriel zdołał upichcić aromatyczne danie, którym podzielił się z dziadkiem.

Youtuber na samym początku udał się do japońskiego marketu po dodatki do bigosu. Kupił grzyby, cebulę, sproszkowane ziele angielskie, boczek, suszone śliwki, kiełbasę, liście laurowe, wieprzowinę i wołowinę. Największy problem stanowiło uzyskanie kiszonej kapusty. Tę zdołał sprowadzić do Japonii prosto z Niemiec. Była wyjątkowo kwaśna, czyli taka, jaka powinna być.

 

Choć składniki nie były typowo polskie, to Gabrielowi udało się upichcić smakowicie pachnący bigos. Poczęstował nim swojego dziadka. Japończyk nigdy wcześniej nie próbował tej potrawy, więc wnuk był ciekaw, czy mu zasmakuje. Reakcja seniora była jednak taka, jak spodziewali się polscy internauci. Dziadek Gabriela był zachwycony bigosem. Powiedział, że potrawa jest "przepyszna" i że "nigdy nie jadł tak dobrego dania". Talerz został opróżniony w okamgnieniu.

Jakie są najlepsze dodatki do bigosu?

Za wyjątkowy smak bigosu odpowiada dobrej jakości kapusta kiszona oraz odpowiednie przyprawy. W potrawie nie może zabraknąć liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego. Niektórzy dodają również ziarna jałowca, kminek oraz majeranek. Trudno również wyobrazić sobie bigos bez leśnych grzybów. Najlepiej w tym celu sprawdzają się podgrzybki i borowiki. Innym popularnym dodatkiem są suszone śliwki, które nieco niwelują kwaśny smak, nadając daniu delikatnej słodyczy. W zależności od receptury, w bigosie możemy znaleźć także suszone morele, jabłka i cebulę, a także alkohol, np. czerwone wino. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.