Zupa cebulowa to dość wykwintne danie, które można podać swojej rodzinie. Nie jest trudna w przygotowaniu, a potrafi smakować naprawdę obłędnie. To kultowe danie rodem z Paryża dzięki Magdzie Gessler może zagościć również na twoim stole.
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Zupa cebulowa, która smakuje jak z Francji. Przepis Magdy Gessler na obłędny obiad
Kremowa zupa cebulowa, która smakuje jak prosto z Francji, to obłędna propozycja na jesienne dni. Przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, a zdecydowanie warto poświęcić na nią trochę wolnego czasu, bo smakuje doskonale. Czego potrzebujemy do jej przygotowania? Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- kilogram cebuli,
- 600 ml dobrego bulionu wołowego lub drobiowego,
- 4 ząbki czosnku,
- 200 ml białego, wytrawnego wina,
- 4 łyżki masła,
- świeży tymianek,
- 4 liście laurowe,
- łyżeczka pieprzu w ziarenkach,
- 100 g startego żółtego sera lub parmezanu
- bagietka,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Zupa cebulowa - przepis Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Pokrój cebulę w piórka. Roztop masła w garnku i podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj tymianek i czosnek.
- Dolej wino, wrzuć też listek laurowy, pieprz i sól. Gdy alkohol odparuje po kilku minutach, wlej bulion. Składniki gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.
- Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz w piekarniku lub na grillowej patelni. Można skropić ją oliwą lub posmarować masłem
- Gotową zupę przelej do miseczek, które mogą trafić do piekarnika. Na wierzchu posyp solidną porcją sera.
- Zupę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut, aż ser ładnie się rozpuści i zarumieni.
- Gotową zupę dopraw pieprzem, posyp tymiankiem lub innymi świeżymi ziołami i podaj z podpieczoną bagietką. Smacznego!