Magda Gessler twierdzi, że to najlepsza zupa na jesień. Przygotujesz ją z jednego z najtańszych warzyw

Jesienią potrzebujemy rozgrzewających dań. Zupa z tego warzywa, które należy do grupy jednego z najtańszych, sprawdzi się świetnie. Magda Gessler podzieliła się swoim przepisem na zupę cebulową. Trzeba koniecznie go wypróbować.

Zupa cebulowa to dość wykwintne danie, które można podać swojej rodzinie. Nie jest trudna w przygotowaniu, a potrafi smakować naprawdę obłędnie. To kultowe danie rodem z Paryża dzięki Magdzie Gessler może zagościć również na twoim stole.  

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Zupa cebulowa, która smakuje jak z Francji. Przepis Magdy Gessler na obłędny obiad 

Kremowa zupa cebulowa, która smakuje jak prosto z Francji, to obłędna propozycja na jesienne dni. Przygotowanie nie należy do najtrudniejszych, a zdecydowanie warto poświęcić na nią trochę wolnego czasu, bo smakuje doskonale. Czego potrzebujemy do jej przygotowania? Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki:  

  • kilogram cebuli
  • 600 ml dobrego bulionu wołowego lub drobiowego, 
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml białego, wytrawnego wina, 
  • 4 łyżki masła, 
  • świeży tymianek, 
  • 4 liście laurowe, 
  • łyżeczka pieprzu w ziarenkach, 
  • 100 g startego żółtego sera lub parmezanu 
  • bagietka, 
  • sól, świeżo mielony pieprz. 

Zupa cebulowa - przepis Magdy Gessler. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Pokrój cebulę w piórka. Roztop masła w garnku i podsmaż cebulę na złoty kolor. Dodaj tymianek i czosnek. 
  2. Dolej wino, wrzuć też listek laurowy, pieprz i sól. Gdy alkohol odparuje po kilku minutach, wlej bulion. Składniki gotuj na małym ogniu przez około 15 minut.  
  3. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz w piekarniku lub na grillowej patelni. Można skropić ją oliwą lub posmarować masłem 
  4. Gotową zupę przelej do miseczek, które mogą trafić do piekarnika. Na wierzchu posyp solidną porcją sera.  
  5. Zupę zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kilka minut, aż ser ładnie się rozpuści i zarumieni.  
  6. Gotową zupę dopraw pieprzem, posyp tymiankiem lub innymi świeżymi ziołami i podaj z podpieczoną bagietką. Smacznego! 
Więcej o: