Przepis na łatwe ciasto z galaretką. Ten deser zrobisz błyskawicznie, a spałaszujesz jeszcze prędzej

Podczas zabieganego tygodnia nie mamy czasu na przygotowanie skomplikowanych deserów. Na ratunek w takiej sytuacji przybywa przepis na łatwe ciasto z galaretką i budyniem. Połączenie puszystego ciasta, słodkiej galaretki i budyniu świetnie komponuje się z filiżanką popołudniowej kawy czy herbaty.

Przygotowanie smacznego deseru wcale nie musi nam zajmować wielu godzin. Jeśli zależy nam na prostocie wykonania oraz słodkiej radości, powinniśmy przyjrzeć się recepturze na ciasto z galaretką i budyniem. Możesz w tym celu użyć galaretki o każdym smaku, jednak osobiście polecamy truskawkową lub malinową - pozwolą choć na chwilę przypomnieć o ciepłym i błogim lecie.

Zobacz wideo Ekspresowe ciasto ze śliwkami na oleju

Przepis na łatwe ciasto z galaretką i budyniem. Poradzi z nim sobie każdy amator słodkości

Galaretka owocowa zwykle kojarzy nam się z wakacyjnymi deserami. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować ją również jesienią, gdy słońca jest jak na lekarstwo. Razem z lekkim ciastem i aksamitnie kremowym budyniem stworzy deser, któremu trudno się będzie oprzeć.

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 4 jajka,
  • 3,5 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2 opakowania galaretki owocowej,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • starta skórka cytryny.

Puszyste ciasto z galaretką i budyniem. Sposób przygotowania

Zacznij od utarcia masła z cukrem zwykłym i waniliowym. Efekt końcowy powinien przypominać puszystą piankę. Do masy dodawaj po jednym jajku, nie przestając ucierać. W dalszej kolejności dodaj startą skórkę z jednej cytryny, proszek do pieczenia oraz przesianą przez sitko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość wymieszaj, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę.

Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie umieść ją w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza. Piecz przez ok. pół godziny. W drugim etapie zajmij się masą budyniową. Oba budynie rozpuść w szklance wypełnionej mlekiem do połowy, a potem wlej do gotującego się w garnku pozostałego mleka. Opakowania galaretki przesyp do gotującego się budyniu i dokładnie wymieszaj. Masę galaretkowo-budyniową wlej na upieczone i ostudzone ciasto. Schowaj je do lodówki do stężenia. Gotowy deser podawaj razem z kawą lub herbatą. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: