• Link został skopiowany

W życiu nie widziałam bardziej puszystego ciasta. Nigdy nie opada, a jego smaku się nie spodziewasz

To ciasto można opisać tylko w najlepszy sposób. Jest pyszne, delikatne i obłędnie puszyste. Dodatkowo zaskakuje smakiem, którego nie ma żaden inny wypiek. By cieszyć się jego smakiem, zastosuj się do tego przepisu. Nie ma szans, że nie wyjdzie.
Biszkopt bezglutenowy - jasny i ciemny. Proste przepisy, które zawsze wychodzą. Zdjęcie ilustracyjne
istock / Leonhard Kraisser

Kiedy nadchodzi jesień, do naszego domu bardzo często wprowadzamy nowe smaki i składniki. To również ten czas, kiedy wykorzystuje się najbardziej sezonowe warzywa i owoce. W tym roku nie może być inaczej, dlatego i my chcemy zainspirować jesiennymi recepturami. Jedną z nich jest ciasto, które skrywa w sobie niepowtarzalny smak. To właśnie on kojarzy się wielu osobom z okresem w roku, który teraz mamy.

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady. Świętujemy Święto Czekolady czekoladą!

Mowa oczywiście o dyni, którą można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Tym razem warto dodać ją do przygotowania pulchnego i pełnego smaku biszkoptu. Składniki niczym nie różnią się od klasycznego przepisu, jednak najważniejszym produktem okazuje się warzywne purée. To ono nadaj całości nie tylko smaku, a także charakterystycznego koloru. Dodatkowo biszkopt dyniowy doskonale komponuje się z serową lub cytrynową polewą, a także świeżo ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi. Można go również przełożyć domowej roboty konfiturą.

Przepis na biszkopt dyniowy

Składniki

  • 250 ml purée z dyni,
  • 430 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 4 jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 120 ml oleju,
  • 2 łyżeczki mieszanki przypraw korzennych (cynamon, imbir, goździki)
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę pszenną połączoną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie wsyp mieszankę przypraw korzennych i sól, delikatnie zamieszaj.
  2. Do osobnej miski wbij jajka i ubij je za pomocą miksera. Stopniowo dodawaj cukier i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej i puszystej masy.
  3. Do masy z jajek i cukru wlej purée z dyni, olej, a także ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  4. Teraz czas na połączeniu obu misek. Suche składniki stopniowo dodawaj do mokrych, cały czas mieszając. Energicznie wymieszaj wszystko, by powstało gładkie ciasto.
  5. Przygotowaną formę wyłóż papierem od pieczenia i przelej do niej przyrządzoną masę. Włóż ją do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35-40 minut.
  6. Po tym czasie pozostaw biszkopt do przestudzenia w urządzeniu. Gdy się lekko schłodzi, wyjmij go i udekoruj według uznania.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: