Zrób dziecku obiad, który uwielbia. Ale zdrowszy niż w popularnym fast foodzie i o niebo lepszy

Przygotowanie obiadu dla dzieci to dla wielu rodziców nie lada wyzwanie. Co zatem podać na obiad, by zachęcić niejadka do jedzenia? To danie rodem z popularnego fast foodu na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Ale będzie pozbawione chemicznych dodatków.

Nuggetsy z kurczaka to przekąską uwielbiana przez dzieci i młodzież. Nic dziwnego, ponieważ doskonale komponują się z drugą ulubioną przekąską - frytkami. Ale jak przygotować takie danie obiadowe, by było o wiele zdrowsze niż w fast foodzie? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Przepis na nuggetsy z halloumi [HAPS VEGE]

Co na obiad dla dzieci? Chrupiące nuggetsy z kurczaka to strzał w dziesiątkę 

Nuggetsy to nic innego jak niewielkie kawałki mięsa z kurczaka smażone w specjalnej panierce. Do ich wykonania potrzeba niewielu składników, a większość z nich z pewnością znajduje się w każdym domu. Przedstawiamy nuggetsy z przepisu tradycyjnego. Dzieci na pewno będą zachwycone takim obiadem i będą się nim zajadać, aż będą trząść się im uszy. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • filet z piersi kurczaka
  • mąka - ok. pół szklanki, 
  • mleko - niecała szklanka, 
  • jajko,  
  • przyprawy - papryka słodka (i opcjonalnie ostra) oraz pieprz i sól, 
  • panierka - płatki kukurydziane, owsiane lub sezam. 

Nuggetsy - idealny obiad dla dzieci. Sposób przygotowania krok do kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso oczyść z chrząstek i błon, pokrój w nieduże kawałki i posyp przyprawami. 
  2. Z jajka, mleka, mąki i przypraw zrób ciasto naleśnikowe. 
  3. Przygotuj panierkę - jeśli wybierasz płatki, musisz je wcześniej rozdrobnić. 
  4. Obtocz w cieście kawałki mięsa, po czym obtocz je w wybranej panierce. 
  5. Smaż na patelni bądź piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut. 

Nuggetsy warto podać z frytkami - domowymi lub ze sklepu. Jeśli jednak wybieramy drugą opcję, warto znaleźć taki produkt, który będzie miał bardzo niską zawartość tłuszczu. Nie jest to trudne. Warto też postawić na pieczenie, a nie smażenie na głębokim tłuszczu. Będzie to o wiele zdrowsza opcja.  

Więcej o: