Nigdy więcej nie gotuj jajek w ten sposób. Szkoda twoich nerwów i zmarnowanych produktów. Wystarczy jedna zasada

Przechowujesz jajka w lodówce? To nie błąd, jednak musisz liczyć się z tym, że ich gotowanie wymagać będzie odpowiedniego przygotowania. Wszystko z powodu zbyt dużej różnicy temperatur podczas obróbki termicznej. Pamiętaj o tej zasadzie i nie lekceważ jej następnym razem.

W wielu przepisach, w których jednym ze składników są jajka, często autorzy nakazują wyjąć jajka wcześniej z lodówki. Niech jednak każdy przed sobą przyzna się, czy aby na pewno za każdym razem stosuje się do tej zasady. Jak się okazuje, nie bez powodu jest to w przepisach wspominane, a jajka przechowywane w lodówce należy gotować z zachowaniem tej zasady. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jajko mollet na dwa sposoby. Spróbuj przed seansem filmu "Johnny"!

Zanim użyjesz jajek z lodówki, daj im czas

Choć często jest to powtarzane niczym mantra, to faktycznie jajka należy wyjąć z lodówki, na co najmniej pół godziny przed wrzuceniem ich do gorącej wody. Dlaczego? Chodzi o to, by jajko zbliżyło się do temperatury pokojowej. Dzięki temu podczas gotowania skorupka nie pęknie za sprawą zbyt dużej różnicy temperatur. Dodatkowo, jeśli mimo wszystko boimy się, że jajko pęknie, warto dodać do gotującej się wody odrobiny octu, soku z cytryny lub nawet soku z ogórków kiszonych. Kwaśny odczyn tych płynów sprawi, że białko natychmiast się zetnie, zamiast rozlewać się w garnku.

Wyciąganie jajek wcześniej jest również ważne podczas pieczenia ciast. Wbicie do masy na ciasto zimnych jajek prosto z lodówki może sprawić, że nie zwiążą one masy zbyt dobrze. To zaś może sprawić, że wypiek będzie zakalcowaty lub za rzadki. Wiedząc, że planujemy wypiekanie słodkości, lepiej wyjąć jajka wcześniej na blat i pozwolić im się w wolnym tempie ugrzać.

Jak przechowywać jajka prawidłowo? Jeśli trzymasz je w lodówce, to musisz to wiedzieć

Nie ma nic złego w przechowywaniu jajek w lodówce. Liczy się jednak miejsce. Choć wiele osób je preferuje, to trzymanie jajek na drzwiach nie jest dobrym pomysłem. Wszystko dlatego, że lodówka najczęściej otwierana jest w ciągu dnia niejednokrotnie, a produkty znajdujące się na drzwiczkach narażone są na regularne zmiany temperatur. Te zaś sprzyjają szybszemu psuciu się żywności.

Gdzie więc trzymać jajka? Najlepszym miejscem będzie środkowa lub dolna półka lodówki, jak najdalej od jej brzegu. W tym miejscu temperatura jest w miarę stała, co sprawi, że jajka zachowają świeżość na długo. Warto je trzymać również z dala od surowego mięsa, wędlin i serów i najlepiej w oryginalnym opakowaniu. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko przeniesienia się salmonelli na produkty, które również się tam znajdują.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.