Prosty i przyjemny przepis na szybką surówkę do obiadu. Potrzebujesz jedynie czterech składników

Najlepsza surówka to taka, którą można przygotować w kilka minut, a i tak wiemy, że wszyscy będą nią zachwyceni. Choć najczęściej za dodatek do obiadu służy nam klasyczna mizeria lub soczysty colesław, to warto czasem poeksperymentować ze smakami. Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka to słodko-wytrawna propozycja, której trudno się oprzeć.

Połączenie kapusty, marchewki, cebuli oraz jabłka to istna bomba witaminowa. W składzie tych produktów znajdziemy m.in. witaminę A, C, B, E, K oraz składniki mineralne takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, kwas foliowy, kwas jabłkowy oraz inozytol. Zjadając je razem z obiadem, dostarczymy sobie solidnej dawki wartości odżywczych, koniecznych do zachowania dobrego zdrowia.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Przepis na szybką i banalnie prostą surówkę do obiadu. Pasuje do każdej potrawy

Surówka do nieodłączny element wielu potraw kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie dania mięsne, mączne, z kaszą czy ryżem bez warzywnego dodatku, który nadawałby posiłkowi niezbędnego balansu kalorycznego. Przygotowując obiad, często nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzenie dodatków, dlatego posiłkujemy się przepisami na błyskawiczne surówki. Smakołyk z poniższej receptury smakuje nawet lepiej podany z sosem musztardowym. Jeśli więc masz dodatkowe kilka minut, polecamy poświęcić je na upichcenie pysznej i chrupiącej surówki z sosem.

Składniki na surówkę:

  • pół główki kapusty pekińskiej,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jabłko, 
  • 1 marchewka,
  • opcjonalnie: pół posiekanej natki pietruszki lub koperku.

Składniki na sos:

  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz.

Błyskawiczna surówka z kapusty, marchwi i jabłka. Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie opłucz i osusz. Kapustę posiekaj na tarce i wrzuć do miski. Cebulę i marchew obierz ze skórki, pokrój na drobne kawałki i dodaj do kapusty. Jabłko również obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. 

Wykonanie sosu jest jeszcze prostsze. W mniejszej miseczce połącz ze sobą oliwę, musztardę, świeży sok z cytryny oraz cukier. Całość dopraw solą i pieprzem wedle uznania, a na koniec wymieszaj i wlej do miski z warzywami. Gotowy dodatek do obiadu możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperku. Surówka będzie się nie tylko pięknie prezentować, ale i smakować, a domownicy będą się nią ochoczo zajadać. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.