Połączenie kapusty, marchewki, cebuli oraz jabłka to istna bomba witaminowa. W składzie tych produktów znajdziemy m.in. witaminę A, C, B, E, K oraz składniki mineralne takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, żelazo, kwas foliowy, kwas jabłkowy oraz inozytol. Zjadając je razem z obiadem, dostarczymy sobie solidnej dawki wartości odżywczych, koniecznych do zachowania dobrego zdrowia.
Surówka do nieodłączny element wielu potraw kuchni polskiej. Trudno wyobrazić sobie dania mięsne, mączne, z kaszą czy ryżem bez warzywnego dodatku, który nadawałby posiłkowi niezbędnego balansu kalorycznego. Przygotowując obiad, często nie mamy zbyt wiele czasu na przyrządzenie dodatków, dlatego posiłkujemy się przepisami na błyskawiczne surówki. Smakołyk z poniższej receptury smakuje nawet lepiej podany z sosem musztardowym. Jeśli więc masz dodatkowe kilka minut, polecamy poświęcić je na upichcenie pysznej i chrupiącej surówki z sosem.
Składniki na surówkę:
Składniki na sos:
Wszystkie warzywa dokładnie opłucz i osusz. Kapustę posiekaj na tarce i wrzuć do miski. Cebulę i marchew obierz ze skórki, pokrój na drobne kawałki i dodaj do kapusty. Jabłko również obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Wykonanie sosu jest jeszcze prostsze. W mniejszej miseczce połącz ze sobą oliwę, musztardę, świeży sok z cytryny oraz cukier. Całość dopraw solą i pieprzem wedle uznania, a na koniec wymieszaj i wlej do miski z warzywami. Gotowy dodatek do obiadu możesz udekorować posiekaną natką pietruszki lub koperku. Surówka będzie się nie tylko pięknie prezentować, ale i smakować, a domownicy będą się nią ochoczo zajadać. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl