Surówka z kwaszonej kapusty to wyjątkowo soczysty i smaczny dodatek obiadu. Kiedy latem dostępne są świeże warzywa, nie wahaj się i przygotuj prostą kompozycję, która świetnie współgra z mięsem i ziemniaczkami. Nasz przepis jest prosty, zatem odtworzysz go bez problemu, kiedy tylko będziesz mieć ochotę.
Kwaszona kapusta to nie jest to samo co kiszona, ponieważ jej smak nie jest wynikiem fermentacji, a dodatkiem octu lub cytryny. Na Ziemi Świętokrzyskiej jest to popularne połączenie, choć mieszkańcy Podlasia uważają, że przepis wywodzi się właśnie z tych stron. Bez względu jednak na korzenie jej powstawania jest wyjątkowo pyszna. Moja mama serwowała ją zawsze latem, kiedy w ogrodzie lub na bazarkach można było kupić świeżą, młodą kapustę.
Składniki:
Zalewa:
Nasza propozycja oparta jest na zalewie, którą będziesz gotować, jednak możesz sięgnąć po cytrynę i warzywa także zmiękną. Skrop dokładnie surówkę, wsyp cukier i sól wymieszaj i odstaw na pół godziny. Pod koniec wlej dwie łyżki oleju i gotowe. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.