Przepis na kapustę kwaszoną z czosnkiem. Przygotuj pyszną i nietypową surówkę do obiadu

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? Przygotuj z nami surówkę z kwaszonej kapusty. Ten przysmak serwuje się nie tylko na Podlasiu. Na Ziemi Świętokrzyskiej również jest wyjątkowo popularny i często ląduje na talerzu, zwłaszcza latem.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Surówka z kwaszonej kapusty to wyjątkowo soczysty i smaczny dodatek obiadu. Kiedy latem dostępne są świeże warzywa, nie wahaj się i przygotuj prostą kompozycję, która świetnie współgra z mięsem i ziemniaczkami. Nasz przepis jest prosty, zatem odtworzysz go bez problemu, kiedy tylko będziesz mieć ochotę.

Przepis na surówkę z kwaszonej kapusty. Przysmak nie tylko z Podlasia

Kwaszona kapusta to nie jest to samo co kiszona, ponieważ jej smak nie jest wynikiem fermentacji, a dodatkiem octu lub cytryny. Na Ziemi Świętokrzyskiej jest to popularne połączenie, choć mieszkańcy Podlasia uważają, że przepis wywodzi się właśnie z tych stron. Bez względu jednak na korzenie jej powstawania jest wyjątkowo pyszna. Moja mama serwowała ją zawsze latem, kiedy w ogrodzie lub na bazarkach można było kupić świeżą, młodą kapustę.

Składniki:

  • mała główka kapusty, lub połowa dużej,
  • dwie marchewki,
  • pęczek kopru, lub pietruszki,
  • 3 ząbki czosnku.

Zalewa:

  • pół szklanki octu,
  • 3 szklanki wody,
  • pół szklanki cukru,
  • łyżka soli.

Nasza propozycja oparta jest na zalewie, którą będziesz gotować, jednak możesz sięgnąć po cytrynę i warzywa także zmiękną. Skrop dokładnie surówkę, wsyp cukier i sól wymieszaj i odstaw na pół godziny. Pod koniec wlej dwie łyżki oleju i gotowe. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Surówka z białej kapusty. Przepis krok po kroku

  1. Kapustę poszatkuj drobno i przesyp do miski.
  2. Obierz marchew i również poszatkuj, dodaj do kapusty.
  3. Przez praskę wyciśnij czosnek. Wymieszaj.
  4. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę i ocet, wsyp cukier oraz sól. Wymieszaj i zagotuj.
  5. Surówkę zalej i wymieszaj. Odstaw na 10 minut i poczekaj, aż kapusta zmięknie.
  6. Posiekaj koper lub pietruszkę i dodaj do surówki.
  7. Na koniec wlej dwie łyżki oleju roślinnego. Wymieszaj i podaj do obiadu.
Więcej o: