• Link został skopiowany

Jaki jest przepis na mizerię? Tak przygotujesz najprostszy na świecie dodatek do obiadu

Przepis na mizerię to najszybszy sposób na przygotowanie delikatnego dodatku do obiadu. Wystarczą dwa lub trzy składniki i gotowe. Nasza receptura podbija kubki smakowe i podkreśli smak każdej potrawy.
Mizeria / zdjęcie ilustracyjne
Fanfo / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Kiedy nie masz zbyt dużo czasu, zależy ci, żeby domowe danie składało się także z warzyw, przygotuj lekką i szybką sałatkę. Przepis na mizerię to kwintesencja prostoty. Tego dodatku do obiadu zwyczajnie nie da się zepsuć. Raz, dwa i gotowe.

Przepis na mizerię, czyli klasyka polskiej kuchni w twoim domu

Mimo upływu lat i nieustannie pojawiających się nowoczesnych przepisów nie brakuje miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Obiady z surówką to jedno z takich połączeń, które sprawdza się w wielu domach. Przepis na mizerię to tylko kilka składników. Prosta sałatka smakuje najlepiej właśnie latem, kiedy w sklepach i na bazarkach nie brakuje ogórków gruntowych. Dlatego już dziś możesz ją zrobić razem z nami.

Składniki:

  • 5 ogórków gruntowych,
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • sól, 
  • pieprz,
  • świeży koperek (opcjonalnie).

W wielu domach do mizerii dodawany jest również cukier. Zatem jeśli lubisz lekko słodki smak, nie wahaj się i dodaj szczyptę tej przyprawy. Niektórzy zamiast kwaśnej śmietany wybierają również kremówkę. Zatem ostateczny smak zależy wyłącznie od ciebie. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Tradycyjny przepis na mizerię. Sposób przygotowania

  1. Ogórki gruntowe obierz ze skórki i umyj pod zimną bieżącą wodą.
  2. Za pomocą szatkownicy lub ostrego noża posiekaj je na cienkie plastry.
  3. Przełóż do miski, posól.
  4. Dodaj śmietanę i drobno posiekany koperek
  5. Całość wymieszaj.
  6. Podawaj od razu po zrobieniu, w przeciwnym razie górki w połączeniu z solą zaczną puszczać wodę i mizeria nie będzie już tak smaczna.
Więcej o: