Colesław - przepis na surówkę, która pasuje do wszystkiego. Z tym składnikiem wyjdzie rewelacyjnie

Colesław to surówka, której nikomu przedstawiać nie trzeba. Połączenie białej kapusty, marchewki, cebuli i majonezu czyni ją idealnym dodatkiem do niemal każdego obiadu. Świetnie sprawdzi się przy daniach pieczonych, smażonych, a nawet duszonych. Jaki jest przepis na surówkę colesław? Banalnie prosty.

Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek na świecie. I nic w tym dziwnego - chrupka, świeża kapusta z aromatycznymi dodatkami wzbogaca każde danie. Świetnie sprawdza się jako urozmaicenie mięs pieczonych i grillowanych, ryb, kotletów, hamburgerów i wielu innych. Warzywny dodatek dostarcza nam cennych witamin i minerałów. W białej kapuście znajdziemy mnóstwo witaminy C i kwasu foliowego, a w marchewce - beta-karoten, który chroni nasz wzrok.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Colesław - przepis na świeżą i pożywną surówkę, która pasuje do każdego dania

Przygotowanie colesława jest bajecznie wręcz proste. Wystarczy poszatkować warzywa, doprawić je odpowiednimi przyprawami i zamieszać. Nie zapominajmy też o kluczowym składniku, który odpowiada za wyjątkowo pyszny smak. To właśnie majonez sprawia, że surówka tak często gości na naszych stołach. Podążaj za naszymi wskazówkami, a smaczny i zdrowy dodatek do obiadu nie będzie dla ciebie żadnym wyzwaniem.

Składniki:

  • 0,5 główki białej kapusty,
  • 0,5 cebuli,
  • 1 marchew,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka świeżego soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.

Surówka colesław z kapusty i marchewki. Sposób wykonania

Zacznij od umycia i osuszenia kapusty. Oderwij z niej liście i pokrój ją na ćwiartki, które następnie poszatkujesz na tarce. Poszatkowaną kapustę umieść w misce. Dopraw ją łyżeczką soli i zacznij energicznie ugniatać, tak by warzywo puściło wodę i zrobiło się miękkie. Odstaw ją na około 30 minut, a po tym czasie odcedź z nadmiaru płynu.

W dalszej kolejności umyj i obierz marchewkę. Zetrzyj ją na tarce z dużymi oczkami i umieść w misce z kapustą. To samo zrób z obraną i poszatkowaną cebulą. Wlej odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Dodaj jogurt i majonez. Wszystko dokładnie wymieszaj i dopraw pieprzem wedle uznania.

Dodatkowo możesz również wzbogacić powstałą surówkę o poszatkowaną natkę pietruszki. Wzmocni jej smak i dostarczy dodatkowych wartości odżywczych. Colesław smakuje najlepiej, kiedy spędzi w lodówce około godziny. Możesz ją zjeść jeszcze tego samego dnia lub poczekać do następnego obiadu. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.