Takich placuszków jeszcze nie było. Są tak mięciutkie i delikatne, że rozpłyniesz się ze szczęścia

Placuszki sernikowe to idealny pomysł na małą, słodką rozpustę do zrobienia w kilka minut. Placuszki wychodzą delikatne, mięciutkie i smakują jak babcine ciasto, tylko w wersji mini. Przepis jest tak banalny, że będziesz w szoku, ale pamiętaj, żeby wybrać odpowiedni twaróg.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placuszki sernikowe to sposób na to, żeby poprawić sobie humor, okazać komuś uczucia i przede wszystkim zjeść coś pysznego. Przepis na placuszki jest bardzo prosty, a ich wykonanie nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Pamiętaj jednak, by wybrać odpowiedni twaróg - najlepiej sprawdzi się półtłusty. Takie placuszki to spełnione marzenie każdego łasucha. 

Zobacz wideo

Placuszki sernikowe - przepis

Składniki:

  • 3 większe jajka
  • 250 g półtłustego twarogu
  • ok. 1/4 szklanki mąki pszennej
  • łyżka cukru waniliowego
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • kilka kropelek aromatu waniliowego lub migdałowego

Sposób wykonania:

  1. Pamiętaj, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jeśli masz twaróg w kostce, zmiel go. Możesz także użyć gotowego twarogu z wiaderka. 
  2. Oddziel białka od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Twaróg przełóż do miski. Następnie rozgnieć go widelcem. 
  3. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na kogel-mogel. Następnie cały czas miksując, dodawaj twaróg.
  4. Dodaj także mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia oraz aromat. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką. 
  5. Na patelni rozgrzej niewielka ilość tłuszczu. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na patelnię porcje ciasta na placuszki i smaż na umiarkowanej mocy panika, aż z obu stron będą złociste. 

Takie placuszki smakują idealnie z domową konfiturą, bitą śmietaną z owocami lub podane po prostu z cukrem pudrem. Jeśli nie masz pomysły na śniadanie lub słodki podwieczorek, placki sernikowe sprawdzą się perfekcyjnie. 

Więcej o: