Zakwas z buraków - najprostszy przepis. Wystarczą buraki, woda i cztery składniki

Zakwas buraczany to nie tylko fantastyczna podstawa pysznego barszczu, ale także świetny sposób na wzmocnienie odporności i utrzymanie jeśli w dobrej kondycji. Jak zrobić domowy zakwas z buraków? Najpierw wybierz odpowiednie warzywa, resztę ci dokładnie wyjaśnimy.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zakwas z buraków to obowiązkowa rzecz do zrobienia jesienią, ale także zimną, wiosną i latem. Prawda jest taka, że buraki właśnie jesienią są najlepsze i mają najwięcej smaku, dlatego warto je ukisić właśnie teraz. Czy to trudne? Absolutnie nie, a ten przepis będzie idealną bazą i na barszcz i do wzmocnienia odporności. Oprócz buraków i wodu przygotuj czosnek, sól, ziele angielskie i listki laurowe. Za tydzień możesz już popijać napój bogów. 

Zobacz wideo

Zakwas z buraków - jesienny napój mocy

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 główka czosnku, wcześniej warto ją zgnieść
  • 1 łyżka soli
  • 6 listków laurowych
  • łyżka kulek ziela angielskiego
  • woda

Sposób wykonania: 

  1. Buraki dokładnie wyszoruj, nie musisz ich obierać. Następnie pokrój je w plastry i włóż do większego słoika. 
  2. Dodaj zgnieciony czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie zalej ciepłą solanką. Na jeden litr wody przypada łyżka soli. Wstrząśnij słoikiem, zakryj wieczko gazą i odłóż na trzy dni w ciepłe miejsce. 
  3. Po trzech dniach proces fermentacji powinien już być zaawansowany. Słoiki z zakwasem przechowuj dalej w ciepłym miejscu, po tygodniu powinien być już gotowy.

Taki zakwas możesz podkręcić łyżką ziarnistego pieprzu. To wzmocni smak i sprawi, że barszcz na zakwasie nie będzie wymagał niemal żadnego przyprawiania. 

Więcej o: