To tańsza i zdrowsza wersja mielonych. W składzie pozostałości po obiedzie i produkty jak na ruskie

Koniec z nudnymi mielonymi, miejsce tradycji świetnie zastąpi zdrowsza i tańsza wersja. Zrobisz je z ziemniaków, które zostały po wczorajszym obiedzie i produktów, których używasz zazwyczaj do farszu na pierogi ruskie. Obłędny efekt jest gwarantowany, a wszystko ekspresowo i za grosze!

Koniec z nudnymi kotletami. Zapomnij więc o suchym drobiu, drogiej łopatce czy kultowych mielonych - ich miejsce doskonale zastąpi zdrowsza i znacznie tańsza wersja z dodatkiem...ziemniaków! Warzywa z dodatkiem nabiału, cebulki i przypraw wyjdą obłędnie smaczne, a co najważniejsze są gotowe lada moment. 

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Tania i ekspresowa alternatywa dla mielonych. Złap za te produkty i do dzieła

Co powiesz na ekspresowy, smaczny i do tego tani obiad? Nasza propozycja to prawdziwy majstersztyk, któremu nie oprze się nawet najbardziej wymagająca teściowe! Potrzebne są jedynie proste, łatwo dostępne produkty - warto też dodać, że nasze kotlety składają się z 90 procent z ...ziemniaków! 

Zamiast po raz kolejny smażyć nudne schabowe, szykować drób czy mielone znacznie lepiej postawić na smakowitą alternatywę z ziemniaków. Swojskie warzywo to jednak nie koniec - nie obejdzie się tez bez dodatku twarogu, cebuli i boczku. Na koniec wszystko ze sobą mieszamy, formujemy estetyczne kotlety i gotowe! Tak właśnie powstaje smaczny obiad za grosze, który sprawdzi się na co dzień i od święta. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na obłędne kotlety. Zamiast mielonych zrób te z ziemniaka

Składniki: 

  • 800 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • jajko,
  • 300 g twarogu,
  • 200 g boczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • panierka - jajko i mąka.

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie przygotuj ziemniaki - ugotuj je w osolonej wodzie, ostudź i rozgnieć. Wskazówka - warto też wykorzystać te z wczorajszego obiadu. 
  2. Do miski z ziemniakami dodaj podsmażony boczek z cebulką. 
  3. Na koniec dodaj twaróg, jajko, sól i pieprz. 
  4. Wszystkie składniki energicznie wymieszaj. 
  5. Formuj niewielkie, estetyczne kotlety, każdego panieruj w rozmąconym jajku i mące. Smaż na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. 
  6. Gotowe kotlety świetnie smakują z sałatkami, surówkami czy np. sosem grzybowym. 
Więcej o: