Koreańskie placuszki przebijają smakiem tradycyjne racuchy. Są bardziej puszyste, a nadzienie zniewala

Gdy myślimy o pulchnych plackach przed oczami pojawiają się kultowe racuchy. Można zrobić je z dodatkiem owoców, bakalii, a także z podać z dżemem i bitą śmietaną. Ten przepis na placki znacznie się różni od tego, który znamy. Pochodzi z Korei i skrywa w sobie nietypowe nadzienie. My Polacy nigdy takiego nie zastosowaliśmy.

Racuchy to najpopularniejsze placuszki drożdżowe w Polsce. Wykonuje się je na kilka różnych sposobów i każdy z nich wychodzi naprawdę wyśmienicie. Jednak ten słynny klasyk ma poważną konkurencję pochodzącą z Korei. Tam bowiem można zasmakować hotteok, czyli również drożdżowych placków, ale z pysznym wypełnieniem.

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Hotteok charakteryzują się farszem, który wykonany jest z posiekanych orzechów. To właśnie do nich dodaje się cukier, a także cynamon. Wymieszane produkty kładzie się na placuszkach, a później dokładnie zawija. Smaży się je do zarumienienia, jednak trzeba położyć je na małym ogniu. Gdy wysmażymy je za szybko, ich wnętrze może pozostać surowe.

Przepis na hotteok, czyli koreańskie placki z nadzieniem orzechowym

Składniki

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżeczki suchych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • 2 łyżki oleju.

Składniki na nadzienie

  • 250 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 150 g brązowego cukru.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie placków zacznij od przygotowania ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną i dodaj do niej sól, cukier i suche drożdże. Całość zamieszaj, następnie wlej olej i delikatnie mieszając, dodawaj wodę. Wyrabiaj ciasto do momentu powstania jednolitej i gładkiej masy.
  2. Tak przygotowane ciasto pozostaw w misce i przykryj czystą ścierką. Odstaw naczynie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  3. W tym czasie przygotuj nadzienie. Orzechy obierz ze skórki i posiekaj je na drobne kawałki. Następnie umieść je na suchej patelni i podpraż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj do nich cukier i cynamon, dokładnie wymieszaj.
  4. Po tym czasie ponownie je wyrób i podziel na kilka równych części. Każdy z nich rozwałkuj na średni placek, na środku każdego ułóż orzechowe nadzienie i dokładnie je zamknij. Na koniec ostrożnie je spłaszcz.
  5. Na patelnie rozgrzej niewielką ilość oleju. Ułóż na nim przygotowane placki. Smaż je na wolnym ogniu przez kilka minut, by środek się wypiek, a z zewnątrz stały się rumiane. Podawaj z sosem lub posypane cukrem pudrem.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.