Najpyszniejsza zupa na jesień. Jak zrobić aromatyczną zarzutkę? Przyda się niedzielny rosół

Jesienią najbardziej smakują nam pożywne, treściwe zupy i do takich z całą pewnością należy zarzutka. Niektórzy mówią na nią kapuśniak, inni zarzucajka, a ja mówię na nią "pychota nie z tej ziemi". Jak ją zrobić? Jeśli masz trochę rosołu i kapustę, poradzisz sobie z nią bez problemu.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zarzutka to pyszna i treściwa zupa, którą możesz przygotować na rosole lub innym mięsnym wywarze. Najważniejsza jest oczywiście kapusta, z którą można zrobić pewien trik. Jeśli szukasz pomysłu na najlepszy jesienny obiad, zarzutka sprawdzi się idealnie. Oprócz garnka przyda się także patelnia. 

Zobacz wideo

Zarzutka - przepis na jesienną zupę

Składniki:

  • ok. 2 l rosołu lub innego mięsnego wywaru
  • ok. 600 g kiszonej kapusty
  • kilka ziemniaków
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 1 większa cebula
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

Sposób wykonania:

  1. Rosół zagotuj, dorzuć kilka listków laurowych, ziele angielskie i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę. Jeśli chcesz, możesz dodać także marchewkę startą na tarce. 
  2. Kapustę odciśnij z soku (ale sok zachowaj). Następnie posiekaj ją na desce. Boczek pokrój w kostkę i wytop go na patelni. Następnie dodaj posiekaną cebulę, a kiedy się zeszkli, dołóż posiekaną kiszoną kapustę. 
  3. Całość podsmażaj przez kilka minut, a kiedy ziemniaki w zupie będą już miękkie, dodaj zawartość patelni i gotuj, aż kapusta będzie miękka. 
  4. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem i w razie potrzeby dodaj sok z kiszonej kapusty. Podawaj z kromką świeżego pieczywa. Zupa najlepiej smakuje gorąca. 

Taka zupa nie tylko nasyci, ale także momentalnie rozgrzeje. Zarzutka najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przegryzą. Jeśli jednak nie masz rosołu, wywar ugotuj na żeberkach i wędzonce.

Więcej o: