Placki z jabłkami i cynamonem to świetna propozycja słodkiej przekąski, w sam raz na jesienne, pochmurne popołudnie. Z doświadczenia wiemy, że zajadają się nimi nie tylko dzieci, ale i dorośli. Przepis możesz wykorzystać przed niezapowiedzianą wizytą gości lub w ramach pomysłu na przegryzkę do pracy czy szkoły.
Jeśli skorzystasz z naszej receptury na delikatne, jesienne placki, już wkrótce będziesz się zajadać wyśmienitymi smakołykami. Z poniższych porcji wyjdzie kilkanaście sztuk niskokalorycznych racuchów. Szybką przekąskę wykonasz bez użycia miksera, drożdży czy nawet oleju do smażenia. Jedyny tłuszcz, jaki posłuży do zrobienia placków to masło, które należy dodać do ciasta. Smażenie na suchej patelni sprawi, że nie będą one tłuste czy ociekające.
Składniki:
Przygotuj miskę. Wsyp do niej przesianą przez sitko mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon oraz odrobinę sody oczyszczonej. Dodaj rozbite jajka, wlej kefir i wymieszaj wszystko do połączenia składników. Ciasto na placki powinno być gładkie, jednolite i pozbawione grudek. Pamiętaj, aby przypadkowo nie przesypać zbyt dużo mąki - placuszki wyjdą wtedy bardziej zbite, a mniej puszyste.
Wymieszane ciasto odstaw na chwilę. W międzyczasie umyj i obierz jabłka, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne. W dalszej kolejności zetrzyj je na tarce o dużych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Przełóż owoce do miski z ciastem. Masło roztop w małym rondelku, przestudź i również dodaj do ciasta. Wszystko wymieszaj. Gotową masę wylewaj na suchą patelnię, tworząc w miarę okrągłe placki. Smaż je obustronnie przez kilka minut, aż staną się rumiane. Smakołyki możesz dodatkowo oprószyć cukrem lub cukrem pudrem, posmarować ulubionym dżemem czy oblać syropem owocowym. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl