-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepisu na smaczniejszy rosół nie ma nawet najstarsza babcia. Z tym mięsem będziesz go robić co 2 dni
Przepisu na smaczniejszy rosół nie ma nawet najstarsza babcia. Z tym mięsem będziesz go robić co 2 dni
Rosół to typowo niedzielny obiad, który na stołach gości w każdym polskim domu. Zazwyczaj wykonuje się z jednego sprawdzonego przepisu, który krąży w rodzinie od lat. Dziś warto go nieco zmodyfikować, by nadać mu lepszego smaku. Wystarczy inny dobór mięsa.
Rosół zna każdy. To najpopularniejsze danie, które serwuje się na niedzielny obiad, a także na wielu uroczystościach rodzinnych. Jego przepis jest banalnie prosty, a jeśli tylko zastosuje się do kroków, może wyjść naprawdę znakomity. Zazwyczaj wykonuje się go z mięsa z kurczaka. Rzadko kiedy ktoś decyduje się na inny dobór mięsa. My jednak to zrobiliśmy i niczego nie żałujemy.
Zobacz wideo 3 pomysły na super proste zupy
By nadać wywarowi innego, równie dobrego smaku zamieniliśmy typowe mięso z kurczaka na jagnięcinę. To właśnie z nią bulion wychodzi jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny. Oprócz tego postanowiliśmy dodać czosnek i słodką paprykę. Jakby tego było mało, makaron zamieniliśmy na ryż. W takim połączeniu może nie przypominać już typowego rosołu, lecz można go nim zastąpić.
Przepis na rosół jagnięcy
Składniki
- 500 g mięsa cielęcego,
- 100 g białego ryżu,
- 8 ząbków czosnku,
- 3 łyżki masła,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka pieprzu.
Sposób przygotowania
- Do dużego garnka włóż oczyszczoną jagnięcinę. Mięso zalej 3 litrami wody i gotuj je na małym ogniu przez około 2,5 godziny. Przez ten czas powinno stać się miękkie i dodatkowo zacznie odchodzić od kości. Pamiętaj, by podczas gotowania zbierać łyżką szumowiny, czyli pianę, która wytworzyła się na powierzchni.
- Ugotowane mięso wyjmij z garnka. Do bulionu wsyp przemyty ryż, obrany i drobno posiekany czosnek i gotuj całość przez około 20 minut.
- W międzyczasie oddziel mięso od kości, włóż je ponownie do bulionu. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gdy ryż stanie się miękki, zdejmij zupę z ognia.
- Na koniec w małym rondlu rozgrzej masło i dodaj do niego słodką paprykę. Zamieszaj i trzymaj na ogniu przez około 2 minuty.
- Na sam koniec do zupy wmieszaj paprykę i podawaj. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl