Mrożenie pierogów to doskonały sposób na zaoszczędzenie czasu i niemarnowanie żywności. Jeśli zrobimy ich za dużo lub przygotowujemy się na święta, warto je zamrozić. W zamrażarce mogą znajdować się nawet przez kilka tygodni i nie utracą w tym czasie swoich walorów.
Choć sposób z mrożeniem surowych pierogów wymaga od nas później więcej pracy, to wiele gospodyń twierdzi, że jest znacznie lepszy. Gotowe pierogi musimy wyłożyć na tacy wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by się nie stykały. Na tej tacy należy włożyć je do zamrażarki, a po około 2-3 godzinach wyjąć i przełożyć do woreczków czy pojemników, by nie zajmowały tyle miejsca. Pierogi należy zamknąć szczelnie, by nie były suche. Można je będzie też przechowywać nawet przez trzy miesiące. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli zamrozimy surowe pierogi i później je ugotujemy, możemy mieć pewność, że nie popękają, co w przypadku odgrzewania gotowanych już wcześniej pierogów wcale nie jest takie oczywiste.
Zdarza się jednak, że jesteśmy zmuszeni do zamrożenia gotowanych pierogów, bo zrobiliśmy ich za dużo i są nie do przejedzenia. Tutaj należy postępować zgodnie z instrukcją, by później nie rozgotowały się w garnku.
Po wyjęciu pierogów z garnka należy polać je odrobiną oleju i delikatnie wymieszać. Następnie, gdy wystygną, można spakować je do woreczków foliowych i zamrozić. Tak zamrożone pierogi można przechowywać przez miesiąc.