Najłatwiejsze ciasteczka świata. Umiesz schodzić po schodach? To z przepisem sobie poradzisz. Chodzi o metodę 3:2:1

Te ciasteczka aż się proszą, żeby je upiec. Są nie tylko przepyszne, maślane i kruche, lecz także szybkie w wykonaniu i bardzo, ale to bardzo łatwe. To chyba jeden z tych przepisów, który jeśli nie wyjdzie, możemy mówić o pechu stulecia. Jak zatem zrobić ciasteczka z trzech składników? Przepis przypomina schodzenie po schodach - co stopień, to mniej.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

 Ciasteczka maślane to przepis, który po prostu nie ma prawa nie wyjść. Nie ma i koniec. Te ciasteczka to klasyka domowych słodkości i poradzi sobie z nim każdy, nawet jeśli uważa, że ma dwie lewe ręce do wypieków. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to proporcje, które bardzo łatwo zapamiętać: 3:2:1.

Zobacz wideo

Najłatwiejsze ciasteczka pod słońcem - przepis, który każdemu wyjdzie 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
  • 200 g ziemnego masła
  • 100 g drobnego cukru

Szybkie krucho-maślane ciasteczka - sposób wykonania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone, ziemne masło oraz cukier i zacznij całość siekać długim nożem. 
  2. Kiedy powstanie ci coś na kształt kruszonki, zacznij zagniatać. Rób ro energicznie, by nie ocieplać zbytnio ciasta. Ciasto powinno być dość zwarte, ale jednolite. 
  3. Z kawałka ciasta odrywaj niewielkie kawałeczki i "ukulaj" je w dłoniach. Następnie spłaszcz tak, by wszystkie miały mniej więcej jednakową powierzchnię. 
  4. Na ciasteczkach możesz utworzyć widelcem jakiś wzorek lub delikatnie oprószyć je cynamonem, Następnie połóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni. Ciasteczka piecz do lekkiego zarumienienia, najczęściej jest to nie więcej niż 15-20 minut. 

To idealny przepis na początek cukierniczej drogi każdego młodego (albo starszego) adepta  domowego cukiernictwa. Jeśli chcesz, na ciasteczkach możesz położyć wiórki czekolady lub ulubione bakalie. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.