-
Haps
-
Jak przygotować
- Kotlety mielone - przepis, dzięki któremu nigdy nie będą suche. Ważne są dwa rosołowe dodatki
Moje kotlety mielone nigdy nie są suche, ale mają mnóstwo mięsnego smaku. Pomagają dwa rosołowe składniki
Kotlety mielone to klasyka polskich obiadów, ale prawda jest taka, że zawsze robione "na jedno kopyto", mogą się nieco znudzić i spowszednieć. Nie z moim przepisem. Kotlety mielone mogą być delikatne, soczyste i pełne niesamowitego smaku, a wystarczy wykorzystać do nich trochę rosołowych wspaniałości. Już mówię, jaki mam na to patent.
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kotlety mielone to coś więcej, niż zwykły "ukulany" i usmażony kawałek mięsa mielonego. To dla wielu z nas wspomnienie rodzinnego domu i wspólnych spotkań przy stole, ale umówmy się - czasami mamy już lekki przesyt mielonych, zwłaszcza gdy są robione zawsze tak samo, lub wychodzą tłuste, bądź przeciwnie - suche i trudne do przełknięcia. Ja mam na to swój sposób - wystarczy trochę rosołu i odrobina mięsa rosołowego. Kotlety mielone wyjdą pulchne i pełne niesamowitego smaku.
Soczyste i delikatne kotlety mielone
Składniki:
- ok. 700 g mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego ze sporą ilością tkanki łącznej (polecam karkówkę lub łopatkę)
- ok. 400 g mięsa gotowanego z rosołu
- ok. 3/4 szklanki rosołu
- 1 cebula zeszklona na maśle
- bułka namoczona w mleku
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, słodka papryka, opcjonalnie odrobina majeranku
- 2 większe jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Mięso z rosołu oddziel od kości i chrząstek. Następnie zmiel w maszynce do mięsa.
- Do większej miski przełóż mięso mielone, dodaj mięso z rosołu, odciśniętą bułkę oraz podsmażoną cebulkę.
- Dodaj jajka, przyprawy oraz czosnek. Zacznij wszystko wyrabiać, stopniowo podlewając rosołem. Kiedy masa wchłonie płyn, porządnie ją uklep.
- Za pomocą lekko zwilżonych dłoni odrywaj kawałki masy mięsnej i uformuj je w kształt kotletów. Następnie dokładnie obtocz w bułce tartej.
- Na patelnie porządnie rozgrzej sporą ilość tłuszczu. Kiedy będzie gorący, na umiarkowanym ogniu smaż kotlety, aż z każdej strony apetycznie się przypieką. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Takie kotlety są apetyczne, soczyste i nawet nie potrzebujesz noża - rozpadają się pod samym naciskiem widelca. Możesz dodać do nich starte pieczarki lub cukinię - wówczas nawet nie będzie potrzeby użycia zębów.