Pierniczków nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Toruńskie Katarzynki nie mają sobie równych

Katarzynki to najsłynniejsze toruńskie pierniki, które goszczą na stołach wszystkich Polaków i to nie tylko w okresie przedświątecznym. Przepis na nie jest bardzo prosty i przygotowuje się je w mniej niż godzinę. A smakują dużo lepiej niż ze sklepu.

Toruńskie pierniki - nie sposób przejść obok nich obojętnie, robiąc zakupy. Nie wszyscy wiedzą jednak, że te, które robimy w domu samodzielnie, mogą smakować jeszcze lepiej. Zdecydowanie warto zakasać rękawy i brać się za pierniki. 

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik

Toruńskie pierniki - przepis. Katarzynki są najlepsze z najlepszych  

Bez świątecznych pierniczków święta nie mogą się odbyć. Ich przygotowanie jest nie lada zabawą - szczególnie dla dzieci, które uwielbiają dekorować pierniczki na rożne sposoby. Katarzynki to twarde pierniki, których pieczenie należy rozpocząć już na początku listopada, by były dobre na Boże Narodzenie. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki: 

  • 630 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 125 g cukru, 
  • 1 jajko, 
  • 250 g miodu, 
  • 80 g masła, 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika. 

Jak zrobić prawdziwe toruńskie pierniki? Sposób przygotowania krok po kroku 

Pierniki Katarzynki mają kształt sześciu zlepionych ze sobą medalionów. Według legendy jeden z toruńskich piernikarzy zachorował i poprosił swoją córkę Kasię, aby zastąpiła go w pracy. Dziewczyna nie miała jednak o tym pojęcia - nie mogła znaleźć foremek, więc użyła kubeczka. Pierniki zlepiły się jednak w całość. Choć bardzo się martwiła tym, co powie jej ojciec, okazało się, że taki kształt pierników bardzo się spodobał i udało jej się wszystko sprzedać. Od tamtej pory pierniczki o takim kształcie nazywane są katarzynkami.  

Sposób przygotowania: 

  1. Do garnka dodaj cukier, masło i miód. Podgrzewaj do rozpuszczenia się składników, a następnie odstaw do ostygnięcia.  
  2. W misce wymieszaj mąkę pszenną z przyprawą do piernika.  
  3. Do większej miski przełóż przestudzoną mieszankę z miodem i połącz ją z suchymi składnikami. Dodaj jajko i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy masa zacznie przypominać kruszonkę, dodaj dwie łyżki wody i wyrabiaj aż do uzyskania jednolitej masy. 
  4. Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. 
  5. Ciasto rozwałkuj na 8 - 10 mm placek i wykrawaj pierniki.  
  6. Pierniczki piecz przez 10 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik, ale ich nie wyjmuj. Po kilku minutach wyjmij i pozostaw do ostygnięcia. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA